PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Föräldrar & barn

Matvanorna
Pressmeddelande från Karolinska Institutet: Matvanorna bidragande till fetman

Både kondition och fysisk aktivitet är viktiga för att minska riskerna för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Vid ett symposium på årets Läkarstämma i Göteborg kan Claude Marcus, professor vid Karolinska Institutet, presentera data som visar på den fysiska aktivitetens betydelse hos såväl normalviktiga barn som barn med fetma.

Flickor rör sig mindre än pojkar redan i 6 års ålder. Skillnaderna är större i skola och på fritids än under övrig tid, vilket kan tolkas som att skola och fritids förstärker könsskillnader i fysisk aktivitet. Marcus vill dock varna för att överskatta den inverkan som minskad fysisk aktivitet har på utvecklingen av fetma bland barn.

- Än viktigare än fysisk aktivitet är det att tänka på vad barnen stoppar i sig. Fysisk aktivitet är visserligen viktigt, men vi underskattar hur energieffektiva barn är. En studie vi gjort på sambandet mellan fysisk aktivitet och graden av övervikt visar att motion bara står för några procent av utvecklingen av fetma bland barn. Detta tyder på att förklaringen till den ökande fetman bland barn till stor del måste bero på att barnen äter fel. Felaktig kost och för många mellanmål är inte bra. Det handlar om att barnen måste lära sig äta rätt. Att motionera bort all den föda barnen stoppar i sig nuförtiden är inte praktiskt möjligt. Barnen måste därför helt enkelt tänka på att äta färre kalorier, menar Claude Marcus.

Studier visar att fetman band svenska sjuåringar ökat från 8.5 procent till 22-23 procent under de senaste åren. Detta betyder dock givetvis inte att alla barn är feta. Med den ökande fetman som incitament har Marcus och medarbetare inlett en kampanj för att lära barn att äta rätt. Projektet kallas STOPP (Stockholm Obesity Prevention Project) och finansieras av Stockholms Läns Landsting. Idén är att gå ut i skolorna och informera om hur kostvanorna påverkar risken att utveckla fetma och de risker som fetma för med sig.

Symposiets titel: Effekten av fysisk aktivitet hos det växande barnet
Tid för symposiet:16:30-18:00 Sal: H2
Föreläsare:
Claude Marcus, professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Rikscentrum för överviktiga barn, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, telefon: 08-585 814 19 eller mobil 0707-58 61 59, e-mail: claude.marcus@karolinska.se


-   Källa: forskning.se Datum: 04-11-26

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan