PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Föräldrar & barn

Klart att D-vitamindroppar ersätter AD-droppar
Livsmedelsverket 2008-10-22

Snart ersätts AD-dropparna av droppar med enbart D-vitamin. Läkemedelsverket har i dagarna godkänt en sådan produkt. Föräldrar kan dock fortsätta att ge sina barn AD-droppar tills de nya dropparna kommer, utan att oroa sig för att barnen får för mycket A-vitamin.


Det har visat sig onödigt med A-vitamin i AD-droppar, eftersom svenska barn får i sig tillräckligt med vitamin A ändå. Det finns också forskning som visar att ett regelbundet högt intag på lång sikt kan öka risken för benskörhet senare i livet. Det finns däremot ingen risk att de får för mycket A-vitamin med AD-dropparna.

-Man kan lugnt fortsätta att ge småbarn AD-droppar tills det finns D-vitamindroppar, säger nutritionist Ulla-Kaisa Koivisto Hursti på Livsmedelsverket.

En övergång från AD-droppar till D-vitamindroppar har varit på gång länge. Redan 1999 rekommenderade Livsmedelsverkets expertgrupp för pediatrisk nutrition att A-vitaminet i AD-dropparna skulle tas bort. Det sköts upp, eftersom en studie antydde att A-vitaminet kunde ha en skyddande effekt mot plötslig spädbarnsdöd. Senare visade det sig att så inte var fallet.

D-vitaminprofylax till barn
Livsmedelsverket rekommenderar att alla barn får D-/AD-droppar de första två åren (från cirka 4 veckors ålder). Barnet ska ges D-/AD-droppar hela året, det vill säga inget uppehåll görs under sommarmånaderna.

Det rekommenderade intaget av vitamin D för spädbarn är 10 mikrogram/dag. Detta intag täcks som regel inte genom kosten, utan ett extra tillskott måste tillföras. Alla barn bör därför få tillskott av D-vitamin i form av fem D-/AD-droppar dagligen. Det innebär 10 mikrogram D-vitamin.

För barn som får D-vitaminberikade matfetter (i praktiken alla margariner), berikad mjölk (mini-, lätt- och mellanmjölk) och brukar vara ute i solen är D-/AD-droppar efter två års ålder inte lika viktigt.

Barn som däremot inte får berikade produkter och inte vistas utomhus tillräckligt kan behöva få D-/AD-droppar ända upp i femårsåldern, i synnerhet om de har mörk hudfärg. Pigmentet hindrar nämligen till viss del bildningen av vitamin D. Detsamma gäller om barnet även på sommaren har kläder som täcker ansikte, armar och ben när det är utomhus.

A-vitamin ingår i AD-droppar främst av tillverkningsskäl och kommer att tas bort.

Spädbarn -kostråd-   Källa: forskning.se Datum: 08-11-06

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan