PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
- Bisexualitet
- Homosexualitet
- Kyrkan
- Präster säger nej
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Sex & Relationer » Homo- & bisexualitet

Bisexualitet

Ibland är det viktigare att välja person än kön

Bisexuella kvinnor och män är en relativt dold grupp i vårt samhälle och sexologerna negligerar dem i allmänhet som en särskild kategori. Min hypotes är att många av dem som säger sig vara hetero- eller homosexuella egentligen är bisexuella. Enligt en undersökning om bisexuella i USA skulle det finnas 25 miljoner gifta par varav den ena eller båda parter var bisexuella.

Är alla människor bisexuella?
Kinsey formulerade sexualiteten i en 7-gradig skala från 0 till 6, där 0 står för helt heterosexuell, 6 för helt homosexuell och mellangrupperna 1 till 5 står för olika varianter av bisexualitet (mer
eller mindre hetero-/homosexuell). Själv anser jag att alla människor är bisexuella och har en potential att tända sexuellt på bägge kön. Det betyder inte att man i handling uttrycker sig sexuellt. Det kan stanna vid sexuella fantasier och drömmar. En kvinna i rapporten om Kvinnors sexuella fantasier (1992) skrev: Jag lever i ett urdåligt äktenskap. Vi har tre halvvuxna barn.

Ofta flyr jag in i fantasin. För att uthärda de enstaka samlag jag har med min man tar jag till fantasin. Jag fantiserar att jag är tillsammans med en stark erotisk kvinna i min egen ålder. Hon har en stor härlig mun och sensuella läppar. Hon kommer till mig, omfamnar mig, kysser mig. Jag följer med i känslan och smeker hennes ansikte, skuldror och bröst. Ibland kan jag stanna där i fantasin. Det är liksom ett förspel som jag spelar upp flera gånger. Det gör mig glad - Ibland går jag vidare i fantasin med henne. Vi lägger oss i en säng med rena, vackert mönstrade lakan. Vi är helt nakna. Vi skrattar och njuter av att se på varandra. Vi blir också sexuellt upphetsade och smeker varandra över hela kroppen. Vi förenas i djupa innerliga kyssar och smeker klitoris till orgasm. Jag mår alltid bra efter fantasin. Den ger mig energi.

Sexualitetens riktning ett val
Många forskare anser att sexualitetens riktning är ett val. Sexualiteten är inte statisk den kan variera under ett livsförlopp. Bisexualiteten kan då ses som en samexistens av heterosexualitet och homosexualitet, som en positiv integrering av homosexuell och heterosexuell identitet mot en dualistisk sexuell orientering. Ett bisexuellt levnadssätt kan givetvis innebära en identitets-konflikt, en vilsenhet som markerar ett övergångsstadium mot en homosexuell orientering. Många homosexuella anser att bisexuella är fega. De är egentligen homosexuella men vågar
inte visa det. De kan också upplevas som ett hot mot både heterosexuella och homosexuella - de har en fot i varje grupp.

Två modeller för bisexualitet
Två modeller är den parallella och den seriella. Den parallella är inte helt oproblematisk om personen vill ha sex samtidigt med båda kön. Det kan upplevas som otrohet från ett eller båda håll. Ofta smyger han/hon med sin otrohet, precis som det kan vara i både hetero- och homosexuella förhållanden. Den seriella bisexualiteten är både vanligast och mest accepterad. Oftast är man heterosexuellt gift ett antal år, får barn, skiljer sig och väljer en partner av samma kön nästa gång. Bland kvinnor är detta mönster inte ovanligt. Kvinnors kärlek till kvinnor är heller inte så stigmatiserat som mäns kärlek till män. Det händer givetvis också att gifta män med barn skiljer sig och övergår till ett liv med en annan man.

Bisexualitet och psykoterapi
Personligen har jag haft flera par i psykoterapi, där den ena parten öppet medgivit sin bisexualitet och önskan att förverkliga den. Om förhållandet mellan makarna för övrigt varit gott har den icke-bisexuella kunnat visa fördragsamhet och lämna maken/makan frihet att periodiskt välja en samkönad partner på vilkor att han/hon skyddar sig från könssjukdom och graviditet. För att rädda äktenskapet, inte blott för barnen utan för kärleken till varandra, blir båda makarna
tvungna att göra eftergifter i äganderätten till varandra.

Som många andra sexologer och feminister anser jag att sexualiteten inte endast är biologiskt betingad utan ofta ett personligt val främst av person mer än av kön.

Maj-Briht Bergström-Walan
Leg. psykolog, sexolog
Leg. barnmorska


-   Källa: Medical Link Datum: 00-02-29

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan