Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
- Antioxidanter
- Energibehov, 1
- Energibehov, 2
- Energibehov, 3
- Fettbehov, 1
- Fettbehov, 2
- Fettbehov, 3
- Glykemiskt index
- Hunger och matlust
- Kolhydrater
- Kostfibrer
- Kosttillskott?
- Mineraler
- Vitamin A
- Vitamin B1
- Vitamin B1
- Vitamin B12
- Vitamin B2
- Vitamin B3
- Vitamin B6
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin D (2)
- Vitamin E
- Vitamin Folacin
- Vitamin K
- Vitaminer
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Näringslära

Energibehov, 1

Maten vi äter spjälkas i kroppen och därmed frigörs energi. Den energin kan mätas i kilojoule (kj) eller kilokalori (kcal).


1 kcal = 4,2 kJ

1 kJ = 0,24 kcal

De olika näringsämnenas energiinnehåll:
1 gram protein ger ca 4 kcal
1 gram kolhydrater ger ca 4 kcal
1 gram kostfibrer ger ca 0 kcal
1 gram fett ger ca 9 kcal
1 gram alkohol ger ca 7 kcal
1 gram vatten ger ca 0 kcal

Fett oftast orsak till övervikt.
Fett ger inte bara dubbelt så mycket energi som andra näringsämnen, utan när kroppen omsätter kolhydrater och protein till fett krävs mer energi än när kroppen ska lagra det överskott av fett vi äter. Därför vinner vi på att ha äta balanserat med lagom mängd fett, protein och kolhydrater för att må bra. Rekommenderad fördelning är att mellan 20 - 30 energiprocent E%, procent av det totala energiintaget, bör komma från fett, 10 - 15 E% protein och slutligen 55 - 60 E% kolhydrater.

Energibehovet varierar
Människans totala energibehov är bland annat summan för basalomsättningen och fysisk aktivetet. För barn och ungdomar samt gravida kvinnor ingår även energi för tillväxt i det totala energibehovet. En ammande kvinna behöver också extra energi för mjölkproduktion.

Basalmetabolismen (BMB) eller grundomsättningen påverkas bland annat av kroppens sammansättning. Muskelmassa omsätter mer energi än fettvävnad. Även andra faktorer påverkar BMB som t ex klimatfaktorer och hormoner.

Alla typer av fysisk aktivetet ökar energibehovet och har även stor betydelse för en persons förmåga att reglera sitt energiintag och därmed hålla sin kroppsvikt. Den fysiska aktivitetens andel av den totala energiförbrukningen varierar mycket från person till person.

En enkel uppskattning av ditt energibehov för att bibehålla vikten är som följer:
30 kcal/kg kroppsvikt och dag
Väger du 50 kg är beräknat energibehov alltså 50 x 30 = 1 500 kcal per dag.

Energibehov, del 1
Energibehov, del 2
Energibehov, del 3


Bim Åkers  

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

traffic realys

garcinia cambogia