Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
- Antioxidanter
- Energibehov, 1
- Energibehov, 2
- Energibehov, 3
- Fettbehov, 1
- Fettbehov, 2
- Fettbehov, 3
- Glykemiskt index
- Hunger och matlust
- Kolhydrater
- Kostfibrer
- Kosttillskott?
- Mineraler
- Vitamin A
- Vitamin B1
- Vitamin B1
- Vitamin B12
- Vitamin B2
- Vitamin B3
- Vitamin B6
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin D (2)
- Vitamin E
- Vitamin Folacin
- Vitamin K
- Vitaminer
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Näringslära

Vitamin Folacin


Rekommenderat dagligt intag:
Vuxna: 0,3 mg Gravida kvinnor: 0,4 mg Ammande: 0,4 mg

Behövs för
Folacin är ett samlingsnamn för olika folater. Folacin behövs för proteinproduktion och celldelning samt är mycket viktigt för bildningen av röda blodkroppar.

Brist
Brist på folacin leder till försämrad celldelning och en rubbad proteinomsättning. Folacinbrist är till skillnad från B12-brist oftare orsakat av en bristfällig kost, men förekommer också ofta i kombination med ett ökat behov, t ex vid graviditet. Alkohol och vissa mediciner hämmar upptaget av folacin i tarmen, vilket också kan orsaka en brist. Personer som har skador på övre tunntarmen, t ex på grund av obehandlad överkänslighet mot gluten, kan också lätt drabbas av folacinbrist.

Värmekänsligt
Vi har ett visst lager av folacin men det kan tömmas på några månader om kosten är bristfällig. Detta vitamin är dessutom mycket känsligt och förstörs lätt vid kokning, varmhållning och vid upprepad uppvärmning.

Källa
De bästa källorna är gröna bladgrönsaker (folacin kommer av latinets folium som betyder blad), baljväxter och lever. Det finns även en mindre mängd i fullkornsbröd, ägg och rent kött.

Exempel på livsmedel med folacin:
Livsmedel gram/port. mg folacin
spenat 100 0,2
nötlever 100 0,1
potatis 200 0,3
ägg 60 0,01
mjölk 2 dl 0,01
nötkött 125 0,01

Källa: Vitaminer och mineralämnen, Apoteksbolaget

Bim Åkers   Datum: 00-03-06


Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

garcinia cambogia reviews

bad credit loans