PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Njutning & Skönhet

Större acceptans för konstgjorda bröst

Acceptansen för bröstförstoring ökar. För ett tiotal år sedan var det bara några exhibitionistiska brudar i Bay Watch som stoppade inplantat i brösten. Eller kvinnor med ryggproblem som sökte hjälp hos plastikkirurgen. Men de tog bort istället för att lägga till. Media och reklam spelar en avgörande roll i förändringsprocessen. Senaste nytt är slags fast silikon som kan anpassas efter kvinnans egen kroppsform.

Visst minns vi de första artisterna som vek ut sig i pressen för att visa upp klotrunda bröst som trotsade tyngdlagen. Men de hörde till de ovanliga. Förutom dem var det nästan bara kvinnor med ryggproblem som vågade tala om att de opererat brösten. Och då hade de tagit bort istället för att lägga till. Men acceptansen för bröstförstoringsoperationer har ökat och det blir allt vanligare att helt normala kvinnor förstorar bysten.
- Vi gör överlägset flest bröstförstoringar i Sverige, säger Jan Jederbeck, plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm. Och vi erbjuder implantat av såväl koksaltlösning som silikon och de nya "anatomiska" implantaten.

Att göra en bröstförstoring kostar mellan 30 000 och 45 000 kronor i Sverige i dag. Pengar som man allra oftast får betala själv. Landstingsvården - det vill säga de vanliga sjukhusen - erbjuder bara behandling när kvinnan drabbats av en skada eller sjukdom. Naturlig variation är inte ett giltigt skäl. De få patienter som ändå finns remitteras oftast via vårdintyg till de privata klinikerna. Bröstcancer är den vanligaste orsaken till operation.
- Hit är det främst helt vanliga kvinnor som kommer. De har ofta ammat och fött barn och vill ha tillbaka den byst de hade innan de blev gravida, säger Britta De Geer, sjuksköterska på Sophiahemmets plastikavdelning i Stockholm. En del har fått OK från landstinget men orkar inte vänta. Här kan de få hjälp direkt.

Idag tar krävs det bara en dags sjukhusvistelse för att få inplantat. Men man får räkna med en veckas sjukskrivning.
- Olika kliniker har olika policy. Vi vill att patienten stannar och sover över natten. Det är för deras eget bästa. En operation är alltid en operation, säger Britta De Geer.
Man måste alltid komma på en konsultation och information före operation. Då tar man alla nödvändiga prover och prövar ut vilken storlek som passar.
- De flesta vill ha en B-kupa eller en nätt C. Det är det vanligaste.

Att det skulle förekomma några risker med att operera sin kropp efter det mode som råder tycker inte plastikkirurgerna. Inte om man håller sig till de etablerade klinikerna. Den forskning som gjorts hittills visar inte heller på något samband mellan cancer och silikoninplantat. Möjligen kan det vara svårare att se knölar på en mammografiröntgen.
- Det är riktigt, säger Jan Jernbeck. Och tvärtemot vad många tror så påverkas inte amningen. Det kan den däremot göra vid bröstförminskning efter som man då tar bort mjölkproducerande vävnad.

När det gäller bröstförstoringar - som är det mest populära i dag - kan man välja på tre olika sorters inplantat. Koksalt är vanligast i Sverige och också billigast. En del väljer silikon, som är något dyrare. De nya "anatomiska" inplantaten består också av silikon, men i fast form. Konsistensen kan liknas vid ett gelehallon.
- Det bästa med dessa är att inplantaten finns i nio olika former, anpassat efter kroppstyper. Det är ju stor skillnad på bröstens form hos en lång och axelbred kvinna än hos en liten och mullig exempelvis, säger Jan Jernbeck.
Dessutom kan inte det nya silikonet läcka ut i kroppen om bröstet skulle gå sönder. Det spricker bara litet men stannar där det är.

Själva operationen kan göras på några olika sätt. Antingen kan man gå via armhålan, vecket under bröstet eller via vårtgården då man öppnar och gör fickan där själva fyllningen ska in. De olika snitten har sina för- och nackdelar. Men går man via vårtgården kan i värsta fall nerver som styr amningen skadas. Viss ärrbildning får alla räkna med.
- Hur det läker är väldigt individuellt. Skulle man få stora ärr är det något som vi kan åtgärd i efterhand också.

Alla som vill får inte operera sig. Åtminstone inte på seriösa kliniker. Man måste ha fyllt minst 18 och allra oftast 20. Läkare och systrar avråder många unga tjejer som redan har vackra kroppar. Men det blir allt vanligare och allt fler som vill.
- Ja. Acceptansen har ökat. Det är bra att de som faktiskt inte är nöjda med sitt utseende nu kan göra något åt det utan att behöva hymla. Det är faktiskt delvis tidningarnas förtjänst som skrivit en hel del om detta, säger Jan Jernbeck.
- Det är klart att man kan undra var samhället är på väg när intresset för utseende är så stort. Därför är jag glad att de flesta av våra patienter faktiskt är alldeles vanliga tjejer som bara vill ha tillbaka den byst de en gång haft, avslutar Britta De Geer.

FOTNOT: Ett konstgjort bröst har en hållbarhetstid på mellan 10 och 20 år. Vill man bibehålla formen på brösten krävs ett mindre ingrepp för att byta själva inplantaten ungefär vart tionde år.


Isabella Iverus Bergman   Källa: PrimaVi Datum: 00-10-09

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan