PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
- Aeromonas Hydrophila
- Bacillus Cereus
- Bakterier, mögel, virus och parasiter
- Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Clostridium perfringens
- Enterohemorragisk E. coli (EHEC)
- Hepatit A virus (epedimisk gulsot)
- Listeria
- Matförgiftningar
- Norovirus
- Salmonella
- Shigella
- Sommartips!
- Staphylococcus aureus
- Vibrio
- Yersinia enterocolitica
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Risker med mat

Sommartips!
Grilla säkert, rötmånad

När sommaren kommer och kvällarna blir långa och varma vill vi gärna grilla, kanske på picknick vid stranden eller hemma i trädgården.

Det händer att hemgrillad mat orsakar matförgiftning men har man några riktlinjer att följa är risken för att bli sjuk minimal.

Handla
Grillkött, kyckling eller fisk måste snabbt in i kylskåpet. Man kan ta med en kylväska med kylklampar i om det är varmt ute eller om man inte ska åka hem direkt.

Tina kött
Är grillköttet eller kycklingen fryst behöver det tinas ordentligt. En kyckling kan bli färdiggrillad på utsidan men vara halvrå inuti om den är dåligt tinad. Sjukdomsalstrande bakterier kan ha överlevt och orsaka besvär.
Det bästa sättet att tina kött är i kylskåpet. Det tar cirka ett dygn att tina en kyckling eller en lite större köttbit. Det snabbaste sättet att tina kött är att sänka förpackningen helt i kallt vatten eller att tina i mikrovågsugn, det bör man göra omedelbart innan man startar grillningen.

Marinering
Att marinera köttet gör att det smakar bättre. Pensla inte det färdiggrillade köttet med använd marinad och använd den inte heller till att göra sås på eftersom det kan finnas bakterier från köttet i den använda marinaden. Vill man ha marinad i såsen kan man ta undan lite av den nygjorda marinaden innan man lägger i köttet.

Kyla
Om köttet ska grillas på picknick är det lämpligt att packa köttet i en kylväska med kylklampar i. Förvara kylväskan på det svalaste stället i bilen eller båten. Undvik direkt solljus och öppna inte kylväskan fler gånger än nödvändigt.

Rena händer
Man får inte glömma bort att tvätta händerna innan man börjar att laga mat. Det är också viktigt att tvätta händerna direkt efter att man har hanterat rått kött innan man fortsätter med andra råvaror.

Genomstekt
Kyckling och kött ska vara helt genomstekt. Om man sticker köttet med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Köttyper som oxfilé och rostbiff behöver inte genomstekas. Håll uppsikt så att köttet inte bränner vid eftersom en del giftiga ämnen kan bildas.

Redskap
Använd inte samma redskap och fat till det färdiggrillade som har använts till det råa köttet.
Det är viktigt att man diskar skärbräda och kniv som har använts till kyckling eller kött innan man fortsätter att använda redskapen till andra råvaror som t ex. sallad eller grönsaker som inte ska upphettas.

Rester
Blir det rester kvar måste de in i kylskåpet så fort som möjligt. Har resterna varit i rumstemperatur mer än två timmar bör de slängas.


Rötmånad
Mellan 23 juli och 22 augusti, när solen står i Lejonets tecken, infaller rötmånaden. Hunddagarna (dogdays) är en annan benämning på rötmånaden eftersom solen under den här tiden står nära Sirius - hundstjärnan. Förr drabbades många av så kallad sommarsjuka- matförgiftning, under rötmånaden.
Redan på de gamla grekerna, romarna och egyptiernas tid lade man märke till att det var något särskilt med rötmånaden. Man todde att hundar kunde bli galna och att människor kunde bli loja och apatiska.Man ansåg att Sirius hade en skadlig inverkan på människor och trodde att det föddes vanskapta kalvar och andra missfoster.

Varmaste tiden
Rötmånaden är årets varmaste period. Förr i tiden innan det fanns kylskåp använde man jordkällare och is som man förvarade i sågspånsstackar. Lagom till rötmånaden hade jordkällarna ofta blivit varma och isen hade tagit slut. Många blev matförgiftade eftersom det var svårt att förvara livsmedel på ett bra sätt.

Förvaring
Idag finns det som tur är bättre resurser att förvara livsmedel i form av kyl och frysskåp.
Det finns dock tillfällen när man bör vara extra försiktig; på utflykter, i båten eller i sommarstugan.

Tänk på det här när du handlar mat
Kontrollera märkningen på kylvaror.
Välj sådana som är nyligen förpackade och således har lång hållbarhetstid kvar.
Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till cigarrettändaruttaget.

När du kommit hem
Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet. Om de står framme i rumstemperatur en tid kan detta förkorta hållbarhetstiden avsevärt.
Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen. Med en termometer kan du också kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror skall gå åt. Livsmedel som åker ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhet.


Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Grilla säkert!


Källa: Livsmedelsverket


-   Källa: PrimaVi Datum: 07-07-11

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan