Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
- Aeromonas Hydrophila
- Bacillus Cereus
- Bakterier, mögel, virus och parasiter
- Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Clostridium perfringens
- Enterohemorragisk E. coli (EHEC)
- Hepatit A virus (epedimisk gulsot)
- Listeria
- Matförgiftningar
- Norovirus
- Salmonella
- Shigella
- Sommartips!
- Staphylococcus aureus
- Vibrio
- Yersinia enterocolitica
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Risker med mat

Bakterier, mögel, virus och parasiter

Överallt i vår omgivning finns det mikroorganismer i form av bakterier, virus, mögelsvampar och parasiter.

Maten vi äter innehåller naturligt en del av dessa, även i kokad mat kan det finnas en del mikroorganismer.

Mikroorganismer kan ha olika inverkan på livsmedel. Dels kan de vara nyttiga och förhöja smak, konsistens och hållbarhet, men de kan också ha en motsatt verkan där smaken och hållbarheten försämras utan att alltid förorsaka en infektion.

Livsmedel kan innehålla sjukdomalstrande mikoorganismer som orsakar sjukdom utan att man märker det eftersom matens smak och lukt inte har blivit påverkad. Det är dock inte alla bakterier och mikroorganismer som påverkar kvaliteten på maten.

Det är inte alltid man blir sjuk om man har ätit mat som innehåller en sjukdomsframkallande mikroorganism. Det beror på hur stor dos av mikroorganismen, livsmedlet och vilken motståndskraft man har. Är man extra mottaglig, t ex. när man är gravid är det bra om man följer särskilda kostråd.

Om ett livsmedel förvaras olämpligt kan mikroorganismer börja att producera giftiga ämnen som är sjukdomsframkallande. Har man ätit av ett sådant livsmedel insjuknar man ofta rätt snabbt.
Det finns andra mikroorganismer som överlever transporten genom magsäcken och sedan orsakar en infektion i tarmen som gör att man insjuknar. I de fallen är inkubationstiden längre, från tolv timmar till flera dagar. Då är det inte alltid det man senast åt som man blir sjuk av. När det gäller giftet i mögelsvampar (mykotoxiner) är den långsiktiga effetken mer bekymmersam än den akuta.



Källa: Livsmedelsverket

Bea Andersson   Källa: PrimaVi Datum: 07-07-17

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

garcinia cambogia reviews

bad credit loans