Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
- Aeromonas Hydrophila
- Bacillus Cereus
- Bakterier, mögel, virus och parasiter
- Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Clostridium perfringens
- Enterohemorragisk E. coli (EHEC)
- Hepatit A virus (epedimisk gulsot)
- Listeria
- Matförgiftningar
- Norovirus
- Salmonella
- Shigella
- Sommartips!
- Staphylococcus aureus
- Vibrio
- Yersinia enterocolitica
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Risker med mat

Clostridium perfringens


Clostridium perfringens
Förekommer i jord och i tarmen (avföringen) hos olika djur. Bakterien finns överallt, även på råvaror som vi använder vid matlagning. Bakterien kan vid näringsbrist bilda sporer som är mycket motståndskraftiga. Sporerna bildar ett toxin som verkar på tarmen. Bakterien har en förmåga att föröka sig snabbt, under gynsamma förhållanden är delningstiden i mat endast 12 minuter.

Farlig bakterie?
C. perfringens förökar sig i livsmedel där miljön är lagom varm (20-40°C) och där det inte finns något syre närvarande. Typisk matförgiftning med C. perfringens är i maträtter som gjorts i stora mängder, t ex. kalops, chili con carne och kokt lax. Maten lagas i för stora kärl där avsvalningen tar för lång tid. Sporer som har överlevt kokningen stimuleras av den höga temperaturen och kan växa ut igen, dessutom är bakterien då utan konkurrens från andra bakterier som har dött under kokningen.

Symptom
Toxin bildas i tarmen när bakterierna återgår i sporform. Man insjuknar akut med kolik, diarré, magsmärtor och illamående, bakterien ger sällan feber och kräkningar. Symptomen går över relativt snabbt, oftast inom ett dygn. Inkubatinstiden är vanligtvis 10-12 timmar. Eftersom det är toxinet som ger symptom sprids inte smittan från person till person. Det finns inte något vaccin mot C. perfringens.

Förebyggande åtgärder
En allmänt god hygien vid matlagning. Varmhåll inte mat för länge och spara den inte i flera dagar. Tillagad mat måste kylas ner snabbt.


Källa: Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet

Bea Andersson   Källa: PrimaVi Datum: 07-07-19

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan