Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
- Aeromonas Hydrophila
- Bacillus Cereus
- Bakterier, mögel, virus och parasiter
- Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Clostridium perfringens
- Enterohemorragisk E. coli (EHEC)
- Hepatit A virus (epedimisk gulsot)
- Listeria
- Matförgiftningar
- Norovirus
- Salmonella
- Shigella
- Sommartips!
- Staphylococcus aureus
- Vibrio
- Yersinia enterocolitica
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Risker med mat

Vibrio


Vibrio
Vibrio parahaemolyticus,V. cholerae och V. vulnificus lever nära kusten i varma hav i många delar av världen bl. a i Japan, sydöstra Asien och USA. Under varma somrar förekommer de tillfälligtvis längs Sveriges kuster. Dessa bakterier finns på fiskar, men flertalet av dessa stammar producerar inte toxin.

Farlig bakterie?
V. parahamolyticus sprids via rå fisk, ostron eller skaldjur. I länder som t. ex. Japan äter man enligt tradition rå eller obetydligt behandlad fisk,där är bakterien den vanligaste orsaken till matförgiftning. V. cholerae ställer till med allvarliga problem i länder som har en sämre kvalitet på vattnet. V.vulnificus tillhör samma släkte som kolerabakterien, den förekommer i skaldjur, framför allt ostron. Det är den allvarligaste bakterieinfektionen av matförgiftningsbakterierna, den drabbar oftast personer med dåligt immunförsvar. Man kan få en infektion i sår efter bad i kontaminerade vatten.

Symptom
V.parahemolyticus ger vattniga diarréer, illamående, kräkningar, feber och huvudvärk. Inkubationstiden är 4-30 timmar. Man kan vid stor vätskeförlust behandla med vätskeersättning.
V.cholerae ger måttliga diarréer men kan också orsaka livshotande tillstånd. Inkubationstiden är 1-3 dygn.
V. vulnificus ger två olika symptom beroende på smittväg. Via maten, hos friska personer förekommer mag och tarmproblem. Personer med ett dåligt immunförsvar och leversjukdom kan drabbas av en allvarlig blodförgiftning, med symtom som feber och chock. Dödligheten är hög, 50%. I infeketrade sår kan en vävnadsnedbrytning ske, man behandlar med antibiotika, ibland beövs även en kirurgisk behandling. Inkubationstiden via föda är upp till 3 dygn, och för sårinfektioner cirka 12 timmar.

Förebyggande åtgärder
I rumstemperatur kan bakterier föröka snabbt i livsmedel. Förvara både råa och värmebehandlade fiskar och skaldjur i kylskåp. Undvik att bada i varma hasvatten vid algblomning där bakterien eventuellt kan förekomma.


Källa Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet.


Bea Andersson   Källa: PrimaVi Datum: 07-07-24

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

traffic realys

garcinia cambogia