PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Själ & Psyke

Valeriana
- roten som lugnar

Vänderoten, eller Valeriana på latin, är en medicinalväxt som länge använts över hela Europa för sina lugnande och rogivande effekter. Hos oss förekommer den både i läkemedel och naturläkemedel.

Vänderoten, Valeriana officinalis, är en flerårig ört som gärna växer på fuktiga ställen och är allmän i hela Sverige. Den har en kort rot, men många sidorötter, som snor och vrider sig i jorden och har gett växten dess folknamn.

De stora rosa-vita blomknippena slår ut i juli-augusti. Alla delar av växten har en mycket speciell doft som attraherar katter, men inte människor!

Odlad och på rymmen
Vänderoten odlas kommersiellt i Östeuropa, men även i Holland, USA och Japan. I nordöstra USA har den rymt från odlingarna och är numera förvildad i detta nya hemland.

Man skördar på senhösten, tvättar och torkar mycket noga. Vid torkningen förstärks den typiska aromen.

Traditionell användning
Det latinska namnet fick vänderoten av Linné, med syftning på att den användes på apoteken, i officinen, som apotekslokalen kallades förr.

Valeriana har haft stor användning i svensk (och europeisk) folk- och skolmedicin under många hundra år. Många äldre läkare, apotekare och patienter kan intyga detta.

Sista gången som användningen av vänderot beskrevs i en svensk läkarhandbok var 1953. Då skrev medicinprofessorn Malte Ljungdahl om valeriana som extrakt, tinktur (spritlösning) eller infusion (ört-té) vid nervösa tillstånd.

Så verkar och används vänderot
I dag används valeriana-produkter vitt och brett i Europa vid nervösa orostillstånd och för att underlätta insomningen. I experiment med djur har extrakt av valeriana en dämpande effekt på centrala nervsystemet. Den lugnande effekten tycks bero på flera olika kemiska ämnen i samverkan.

På 1980-talet fann schweiziska forskare att vattenextrakt av valeriana förkortar insomningstiden, framförallt hos äldre patienter och personer med sömnsvårigheter. Till skillnad från många moderna sömnmedel fick patienterna ingen "baksmälla" (= dåsighet morgonen efter).

Ett tiotal kliniska studier har rapporterats med valeriana. Det verkar som om man behöver ta valeriana i två till fyra veckor innan man får effekt. Därför får man antagligen ingen direkt effekt vid sömnproblem.

Vänderot är alltså inget starkt verkande sömnmedel, utan i första hand ett lugnande och avspännande medel.

Risker och råd
Det finns inga allvarliga biverkningar rapporterade för valeriana. Man bör ändå undvika att ta valeriana vid graviditet eller amning, då det inte finns några undersökningar om säkerheten i dessa fall.

De godkända naturläkemedlen med vänderot har följande varningstext på förpackningarna: "Läkemedlet kan försämra reaktionsförmågan, vilket man bör tänka på vid tillfällen då skärpt uppmärksamhet krävs, t ex vid bilkörning".

Valeriana i Sverige
De användningsområden som Läkemedelsverket har godkänt för valeriana som naturläke-medel är: "Traditionellt använt vid lindrig oro", och "Traditionellt använt vid tillfälliga insomningsbesvär".

Som godkända naturläkemedel finns flera olika preparat (Valerina Forte, Neval, Baldrian ), och även kombinationsprodukter med bl a humle och citronmeliss (Dormeasan, Euvekan, Nocturne, Relaxin och Soval).

Valeriana har också varit registrerat som vanligt läkemedel i Sverige sedan 1930-talet. Fortfarande finns ett par preparat (Baldrian-Dispert, Neurol) som receptfria läkemedel på apoteken och i FASS.

Litteraturtips
Bruhn, J.G. & Eneroth, P. 1999. Naturläkemedelsboken 2. Fakta och erfarenheter. Boehringer Ingelheim AB, Skärholmen

Jan G Bruhn
Institutet för Bioaktiva Naturprodukter
Uppsala

2000-08-23

-   Källa: Medical Link

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan