PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Själ & Psyke

Att skratta är rena hälsokuren
Humorterapi hjälper långtidssjukskrivna i Gnesta

Att ett gott skratt förlänger livet är en gammal god sanning som under senare år har fått allt mer erkännande. Det vetenskapliga studiet av skrattets effekter kallas gelotologi och denna forskning har visat att skrattet påverkar såväl muskler som hjärtat och blodtrycket positivt samt ger en ökad blodgenomströmningen i kärlen.

Att skratta ökar också produktionen av kroppens egna smärtstillande ämnen, så kallade endorfiner. Till och med vårt immunförsvar blir starkare av att vi skrattar mycket och ett hjärtligt skratt gör att vi klarar stress bättre.

Den amerikanske chefredaktören Norman Cousins är en av mest kända patienterna som blivit återställd från en allvarlig sjukdom tack vare skrattets läkande kraft. I mitten av1960-talet drabbades han av Bechterews sjukdom, en ryggåkomma som leder till förlamning. När inga mediciner hjälpte beslutade sig Norman Cousins för att strunta i behandlingen och istället läsa kopiösa mängder med humorlitteratur och titta på komiska filmer. Skrattbehandlingen lindrade sjukdomen så mycket att han till slut kunde återgå till sitt arbete.

- Det här med humorterapi egentligen ingenting nytt - jag har jobbat med det sedan 1988, säger Kerstin Grönborg som är arbetsterapeut på vårdcentralen i Gnesta.

Planerade för långtidssjukskrivna
Idén med humorterapi kom när Kerstin Grönborg och hennes arbetskamrater på vårdcentralen planerade vad de kunde göra för sina långtidssjukskrivna patienter.

I början handlade det mest om att hjälpa patienter med smärtor i rygg och nacke. Med tiden har grupperna utökats till att också omfatta patienter som lider av smärtor i andra delar av kroppen.

- Numera har vi också särskilda humorgrupper för patienter med fibromyalgi, stroke-grupper, multipelskleros-grupper och grupper med personer med övervikt, berättar Kerstin Grönborg.

Uppskattningsvis är det några hundra patienter som varje år får hjälp i någon av vårdcentralens humorgrupper.

Tar vara på glädjen i livet
- Det viktiga är inte att jag som gruppledare är rolig. Som jag ser det handlar mera om vägledning och att få patienterna att börja ta vara på glädjen i livet. Och det kan vara svårt för många som är långtidssjukskrivna, säger Kerstin Grönborg.

Inför gruppterapimötena förbereder sig Kerstin Grönborg noga. Hon pluggar in roliga historier och samlar humoristiska klipp på video som gruppen får titta på och skratta åt tillsammans.

- Det är viktigt att ha ett brett utbud av historier så att det finns något som tilltalar alla. Vi är alltid två stycken som jobbar och vi brukar berätta om tabbar som vi själva gjort så att patienterna får skratta åt dem. Och förhoppningsvis vågar de sedan själva berätta om sina tabbar. Men det absolut inget tvång - det viktiga är att våra träffar sätter igång positiva tankar, säger Kerstin Grönborg.

Fartfyllt skratt
- Skrattet sätter igång processer i hjärnan och får fart på aktiveringshormon som ökar blodcirkulationen. Vid ett riktigt gapskratt stöts luften ut med en hastighet av mer än 100 kilometer i timmen och det innebär ju förstås att man får i sig ny fräsch luft när man sedan andas in igen, säger Kerstin Grönborg.

Förutom sitt arbete i humorterapigrupperna på vårdcentralen i Gnesta reser Kerstin Grönborg även runt i landet och föreläser om skrattes och humorns läkande effekter.

Unik verksamhet
Humorterapiverksamheten vid vårdcentralen i Gnesta är unik. Få andra ställen i landet använder humor som en inslag i behandlingen. Men på vissa sjukhus finns till exempel så kallade humorvagnar med roliga böcker och filmer som patienterna kan låna. På barnklinker händer det att clowner dyker upp och underhåller de inlagda barnen. De fungerar som en länk mellan barnen och personalen och kan spela upp känslor som barnen känner igen.

000720

Ola Blomqvist   Källa: Medical Link

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan