PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 PrimaVi
Styrketräning för golfare
2009-12-16 Av Elisabeth Tollemark
Det är en mängd premisser som påverkar var bollen hamnar efter utslag. Vilken träff du får är beroende av dina egna fysiska förutsättningar, biomekanik, klubbans hastighet, träffytan, längden på svingen. En hel vetenskap ligger bakom hur du får din golfboll att flyga precis dit du vill.
De kroppsliga problem som en golfare råkar ut för är ofta kopplade till överbelastning, sk golfarmbåge/tennisarmbåge, ländryggsproblem, handledsproblem osv.

En av den viktigaste muskelgruppen för en golfare anses vara den s k bältesmuskeln, eller m transversus abdominis. Muskeln går som ett bälte under midjan och ligger innanför den yttre bukmuskulaturen, den raka och de sneda bukmusklerna. Muskelns funktion är att stabilisera i ryggraden innan övriga bålmuskulatur aktiveras.

Det uppstår lätt en muskulär obalans beroende på vilket håll man svingar. En golfare har stor nytta av att jobba lateralt i ryggraden och med rotationer i sin styrketräning. Lateralt är en sidoböjning.

Axelproblem är en annan skada som kan göra sig påmind och förebyggande för detta är övningar för rotatorkuffen. Rekommendationerna för skadepreventiv träning är lättare belastning och fler är 12 repetitioner, med långsam och kontrollerad rörelsehastighet.

En förkortad brösmuskel och kutrygg kan minska vridmomentet i bröstryggen och då ökar belastningen på ryggraden och axlarna. Det här kan du åtgärda genom att träna upp styrkan i bröstryggen genom roddövningar, hög rodd, låg rodd, rotatorkuffen, samt rörlighetsövningar av bröstmuskulatur samt framsida axel.

Den första typen av styrketräning som rekommenderas för en golfare är de primära, stabiliserande musklerna. Pilatesträning kan med fördel bedrivas av golfare.

För spelare som har en bra basträning bakom sig och god fysik så kan fas nummer två i styrketräningsprogrammet bestå av maxstyrka (fåtal repetitioner) och explosiva övningar för att öka hastigheten i svingen.

God träning!


   Datum: 09-12-17

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan