PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
- Antibantning del 1
- Antibantning del 2
- Antibantning del 3
- Antibantning del 4
- Bantningsmedel
- Du kan bli frisk!
- Fetma
- Matmissbruk
- Skatt
- Stillasittande liv
- Undervikt
- Uppkomsten av fetma
- Varför man blir fet
- Vatten mot hunger
- Vi blir fetare
- Viktminskning
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Bantning & Vikt

Bantningsmedel
Farliga ämnen

Läkemedelsverket och Livsmedelsverket har undersökt 34 stycken preparat som används vid bantning och av kroppsbyggare. Hälften av preparaten innehöll ett eller flera hälsofarliga ämnen.

Läkemedelsverket och Livsmedelsverket har undersökt 34 stycken preparat som används dels vid bantning men även av kroppsbyggare som vill minska mängden av underhudsfett.

Analyser
Preparaten säljs via Internet. Läkemedelsverket har gjort en analys, hälften av preparaten innehöll ett eller flera hälsofarliga ämnen t ex. efedrin, pseudoefedrin, synefrin och usninsyra. Flertalet produkter, 27 stycken, innehöll ämnen som klasssificeras som läkemedel. Produkterna är inte godkända som läkemedel vilket gör att försäljningen är olaglig.

Biverkningar Efedrin och synefrin i de här preparaten kan ge biverkningar på främst hjärt och kärlsystemet men även psykiska biverkningar.

Innehållsdeklaration
6 av 34 produkter innehöll efedrin, på en av produkterna fanns det inte deklarerat på förpackningen. 11 produkter innehöll synefrin, på två av produkterna stod det "bitter orange", vilket är engelska för pomerans. Synefrin kan utvinnas ur pomeransskal.

Nödvändig information
Som patient bör man berätta för sin läkare om man använder något bantningspreparat eftersom hälso och sjukvård måste vara medvetna om att dessa okontrollerade bantningsmedel används och att de kan ge upphov till biverkningar som kan förväxlas med annan samtidig medicinering.

Extrakt
Flertalet produkter innehåller även koffein och extrakt av grönt te, det kan ge biverkningar som sömnsvårigheter, huvudvärk, hjärtklappning och illamående. Koffeinet kan även förstärka effekten av efedrin och synefrin samt de biverkningar dessa preparat ger. Vissa typer av grönt te-extrakt och usninsyra kan ge allvarliga leverbiverkningar.

Klassificering
Skillnaden om ett bantningsmedel klassificeras som läkemedel eller livsmedel beror på vilka ämnen det innehåller, hur det fungerar, vilken dos man tar och de argument försäljaren har om produkten. Bland de preparat som klassificeras som livsmedel varnar Läkemdelsverket för Fastburner Boost, Termoxical och Themo Shred, de anses kunna medföra klara hälsorisker.

Åtgärder
Läkemedelsverket kommer att vidta åtgärder mot företag som säljer produkter som räknas som läkemedel men som inte är godkända. Det är företagen som ansvarar för att deras produkter som säljs som livsmedel inte är skadliga för hälsan. Livsmedelsverket kommer att informera ansvarig kontrollmyndighet (berörd kommun) om de företag som har en känd adress i Sverige.

Kontroll
Livsmedelsverket och Konsumentverket kommer fortsättningsvis att granska försäljningen av bantningspreparat på Internet. Läkemedelsverket och Livsmedelsverket arbetar vidare när det gäller klassificering av innehållet i bantningsprodukter.

Källa: Livsmedelsverket-   Källa: PrimaVi Datum: 07-06-14

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan