PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
- Antibantning del 1
- Antibantning del 2
- Antibantning del 3
- Antibantning del 4
- Bantningsmedel
- Du kan bli frisk!
- Fetma
- Matmissbruk
- Skatt
- Stillasittande liv
- Undervikt
- Uppkomsten av fetma
- Varför man blir fet
- Vatten mot hunger
- Vi blir fetare
- Viktminskning
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Bantning & Vikt

Skatt
på godis och grädde!

Han sticker ut hakan och lever inte som han lär.
Debattören Göran Greider vågar ifrågasätta och kommer med radikala förslag för att förbättra folkhälsan.

Beskatta livsmedel med hög fetthalt! Det är Göran Greider, tung chefredaktör för Dala-Demokraten, som nu anser att det krävs drastiska åtgärder för att stoppa den galopperande fetmaepidemin.

-Vi har redan skatt på exempelvis tobak, sprit och verksamheter som skadar miljön. Av hälsoskäl. I linje med det vore det logiskt att beskatta även andra hälsovådliga produkter, som choklad, chips, jordnötter och liknande. Det kan förstås bli svårt att dra gränsen för vilka livsmedel som ska skattebeläggas. Men det är nog ändå dags att börja fundera i de här banorna, säger Göran Greider. Han kommer för sent till mötet och är lite stressad.

-Jag irrade runt på fel ställe, förklarar han.
Greider må vara förlåten. Det är första gången han besöker Friskis&Svettis. Sin vana trogen är han dock inte rädd för att svära i kyrkan. Han pekar bort mot träningsrummet.

-Uppriktigt talat finns det någonstans inom mig ett förakt för den här typen av verksamhet. Jag vill att det ska vara tävling. Det är då som alla andar rinner till. Det där med att prestera är något som sitter djupt inom många killar. Jag är nog en riktig grabbtyp på det sättet.

-Som ung var jag med i uttagningen för att bli fotbollsmålvakt i IFK Norrköpings juniorlag.
I sin uppmärksammade artikelserie om fetma i Dala-Demokraten beskrev Greider sig själv som ett "hälsofientligt monster". Är det verkligen så illa? undrar jag.

-Nej, utvecklingen går åt rätt håll, konstaterar han. Vågen stannar numera på 115 kilo, mot 130 för en tid sedan.

Men han röker fortfarande. Och hjärnan är väl den kroppsdel som får mest regelbunden motion. Snart ska dock cigaretterna bytas ut mot snus. För det är väl inte lika farligt? undrar han.Göran Greider tänker fort. Han pratar fort. Sannolikt springer han inte lika fort. Men han är i alla fall motiverad att nu ge Viktväktarna en andra chans.

En skatt på skräpmat. Det är vågat. Kontroversiellt. Han gillar att spetsa till, röra om, väcka debatt.

-Socialdemokratin skulle sätta upp frågor som rör folkhälsa och ett ekologiskt samhälle högt på dagordningen. Det skulle vara ett lyckat drag, är jag övertygad om. För ett par år sedan formulerade Göran Persson visionen om ett grönt samhälle, men det blev ju inte mycket med det. Tyvärr kommer det nog inte hända så mycket, de är ju budgetsanerare allihopa.
Greider refererar siffror som visar att sjukskrivningarna ökat med 20 procent från 1998 till 1999. Stressen i arbetslivet har ökat och kräver sin tribut. Det gör även den feta maten. Och den fysiska inaktiviteten. Och bilismen. Människans hälsa och ohälsa är komplex och beror på en mängd faktorer.

Det finns en ovilja att i det offentliga samtalet diskutera civilisationskritiska frågor, konstaterar Greider. Att se över vår livsstil.

-Alla tankegångar som i någon mening är civilisations- eller systemkritiska trängs ut från den offentliga debatten. Ta massbilismen till exempel, på 70-talet fanns det en het debatt om den.
I dag är den knappast ifrågasatt. Här i Stockholm är det ju rent vansinnigt.

Göran Greider har bilden klar för sig. Människors hälsa är en klassfråga. Därmed är den också en politisk fråga. I synnerhet borde den vara det för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, anser han. Att frågan likväl är mer eller mindre politiskt iskall beror till stor del på att vi lever i ekonomismens tidevarv.

I politiska kretsar finns en nedlåtande attityd gentemot folkhälsofrågor. Kanske, funderar han, är det fortfarande också Socialstyrelsens kampanj om 6-8 skivor bröd om dagen, som spökar. Och kanske, skulle också politiken bli mer civilisationskritisk med fler kvinnor på ledande politiska befattningar.

-Trots att det även skulle innebära stora ekonomiska vinster, flera miljarder kronor om året, för staten om folk blev friskare så tas inte de här frågorna på riktigt allvar. Efter att jag skrivit artikelserien om den globala fetmaepidemin var det flera sossar framme och retades. Jaha, nu skriver Göran om de här frågorna för att han själv har gått upp i vikt, menade man.

-När jag diskuterade fetmaproblemet med DN:s förre ledarskribent, Pernilla Ström, så ansåg hon att individen har ett fritt val att välja livsstil.
-Det finns en utbredd misstro mot att angripa de här frågorna ur ett system- och klassperspektiv.

Det är inte konstigt att de lägre socialgrupperna har en sämre hälsa, menar
Greider. Han pekar på den för vissa yrkeskategorier närmast larvigt korta lunchtiden. Med tio till femton minuters lunchrast är det inte konstigt om det blir snabbmat.
-Titta på lastbilschaffisarnas lunchvanor till exempel, där kan du snacka om "Dagens fett" skrattar Göran Greider och pekar på en bild i förra numret av Friskispressen.

Men det är inte bara lastbilschaufförerna utmed E:4:an som väljer att stoppa
i sig fet mat. Fetma är i dag ett gigantiskt folkhälsoproblem på epidemiska nivåer. Över hela världen, inklusive många så kallade utvecklingsländer. Som ett exempel kan nämnas Indonesien, där befolkningens BMI* stigit kraftigt, enligt en FN-studie.
Livsmedelsindustrin, och de globala snabbmatsjättarna, släpper sina kaloribomber över stora delar av jordklotet. Här hemma är magra produkter, exempelvis hårdost, i regel väsentligt dyrare än de fetare alternativen. De summor som läggs på reklam för godis är också gigantiska i jämförelse med de budgetar som fruktbolagen har till sitt förfogande. En ojämn kamp, kan tyckas. Konsumentmakten ska dock inte underskattas, menar Greider.

-Nej, tänk bara vilken effekt bojkotten mot Hennes & Mauritz fick. Jag tror att det går att tvinga företagen att börja producera mer hälsosamma livsmedel. Det handlar om att konsumenterna måste skaffa sig kunskap i de här frågorna. Men i dag finns ingen
debatt om Livsmedelsindustrins ansvar för den här utvecklingen.

En del av problemet är ju att den traditionella kunskapen om matlagning har börjat gå förlorad, i takt med att allt fler äter snabbmat.

Enligt färska siffror från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg så har nu över 50 procent av Sveriges män ett BMI över 25, vilket är detsamma som måttlig övervikt. Drygt 40 procent av landets kvinnor överskrider den BMI-gränsen.

Men, det är inte bara fet mat som gör svensken fetare. Professor Stephan Rössner, Överviktsenheten Karolinska Institutet, har pekat ut den fysiska inaktiviteten som den största boven.

-Det skulle behövas en radikal satsning på kollektivtrafiken. Åker man kommunalt så blir det en hel del småsträckor som man måste promenera dagligen.
Cykelbanorna har visserligen blivit fler, men är fortfarande alldeles för få.

-Ett annat problem är att stressen i
arbetslivet ökat. Folk är trötta när de kommer hem. Många idrottar som
bekant framför TV:n. Man har skaffat sig en liten grupp med ställföreträdande
idrottare som svettas åt en, säger Göran Greider.
Innan han skyndar vidare tar Göran Greider emot ett prova-på-kort från Friskis&Svettis. Bli alltså inte förvånade om den tunga debattören dyker upp på ett träningspass framöver.

Text Christian Carlsson


-   Källa: FriskisPressen Datum: 00-04-13

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan