PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
- Att välja partner
- Blixtförälskelse
- Familjen
- Kyssar
- Kyssar och annan
- Minskad sexuell lust
- Otrohet
- Samlivsproblem
- Seniorsex
- Seniorsex 2
- Sex och äldre
- Sex på skilda villkor
- Sex, mer än samlag
- Sexualitetens moral
- Sexualupplysning
- Tonårsgraviditet
- Ungdomars sexvanor
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Sex & Relationer » Familj/Relationer

Kyssar och annan
Kyssar och annan fysisk beröring. Starkt försummat område

Sensualitetsträning viktigt
..och han kyyyyser som en karl ska.. sjöng Lill Lindfors i en populär schlager. Det står mycket litet om kyssar i spalterna om sex- och samlevnad. Huden och läpparna är viktiga erogena zoner. En av de mera betydelsefulla faserna i sexterapi är sensualitetsträning. Paret uppmanas att under en vecka upptäcka sin egen och partners kropp genom smekningar. Man skall omväxlande smeka varandra över hela kroppen men undvika att smeka bröst och könsorgan. Det är inte blott den som blir smekt som skall njuta utan även den som smeker.

I beröringsövningarna kan man använda händerna, håret och munnen. Dessa beröringar är mycket intima. Många både kvinnor och män är rädda för dem och tveksamma till denna närhet. Kanske har de en sexualångest eller är blyga. Många har svårt att acceptera sin kropp, man är inte bekväm i den och vill inte exponera den för sin partner. Kyssar och smekningar kräver kärlek - samlag kan man ha utan att älska den man ligger med.

Många är främmande för kyssar
Vi är så främmande för kyssar. Många missar kyssen helt och hållet. Man kysser egentligen bara den människa som man ska ha samlag med. Det andra är ytliga pussar bara. I skolans sex- och samlevnadsundervisning ges inga riktlinjer om hur man kysser. Där är det samlaget som är det
viktiga. Samtidigt är det svårt och ofta genant för en lärare att beskriva kyssen, men eleverna kan ställa frågan om de har tillit till den som undervisar. I min sexterapi brukar jag fråga paret om de kysser varandra. Inte sällan svarar de att de pussar varandra god natt men inte längre ger varandra erotiska djupa kyssar. Vissa skyller på dålig andedräkt eller att de upplever dessa kyssar som alltför intima. Andra vill inte kyssas, då de anser att partnern inte kan kyssas.

Att njuta av att kyssas
En av kvinnorna i Hite-rapporten skriver: Jag skulle kunna kyssas i timmer med en som verkligen kan kyssa. Det är också viktigt att kunna njuta av att kyssas utan att alltid behöva ha samlag efteråt. Den kända amerikanska feministen Betty Friedan skriver i sina memoarer: Life so far (2000): I loved kissing, and when he put his tongue hard down my throat, I loved the whole melting feeling, not just the clitoral orgasm.

Kan man lära sig att kyssa?
Ja det kan man. Jag brukar säga så här: Använd mjuka, avspända och fuktiga läppar. Öppna munnen något, använd tungan och läpparna samtidigt. Engagera dig i kyssen. Tyck om att kyssas. Man kan ensam öva att kyssa genom att kyssa översidan av sin egen hand, suga lite lätt och känna sig fram. Det känns fint att kyssa sin partners underläpp och överläpp var för sig och variera detta med att kyssa partnerns båda läppar samtidigt. Kyssen kan vara lång, ingenting man slarvar med. Kyssen bör vara sensuell och inte gälla enbart munnen utan hela ansiktet och kroppen. Särskilt bröstvårtorna är mycket känsliga. Det gäller både män och kvinnor. Man kan ägna lång tid åt att kyssa bröstvårtorna och vårtgårdarna. Somliga kvinnor kan få orgasm genom dessa kyssar.

Ny viktig bok om beröringens betydelse
Som vi tidigare nämnt har Kerstin Uvnäs Mobergs nya bok, Lugn och beröring. Oxytocinets läkande verkan i kroppen, just kommit ut. Hon skriver här om hur den medicinska forskningen nu börjat skönja en fysiologisk förklaring till vad så många rent erfarenhetsmässigt redan vetat: Beröring, kyssar, kramar, massage och mänsklig värme minskar stress och underlättar läkande och återhämtning.

Maj-Briht Bergström-Walan
Leg. psykolog, sexolog
Leg.barnmorska

Maj-Briht Bergström-Walan   Källa: Medical Link Datum: 00-05-24

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan