PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
- Att välja partner
- Blixtförälskelse
- Familjen
- Kyssar
- Kyssar och annan
- Minskad sexuell lust
- Otrohet
- Samlivsproblem
- Seniorsex
- Seniorsex 2
- Sex och äldre
- Sex på skilda villkor
- Sex, mer än samlag
- Sexualitetens moral
- Sexualupplysning
- Tonårsgraviditet
- Ungdomars sexvanor
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Sex & Relationer » Familj/Relationer

Sex och äldre

Fördomar vanliga hos yngre

Fortfarande finns det fördomar kvar kring äldre människors sexualitet inte minst bland yngre. I stället för att glädjas över att den ensamma mamman eller pappan funnit en ny partner blir barnen ofta generade och även förargade. I ett brev till min spalt Sidan sex i tidningen "Välkommen" skrev en kvinna:

Jag har för drygt ett år sedan träffat en underbar man. Trots att han är över 75 år är han mycket vital och sexuellt potent. Jag ville så gärna leva ett lugnt och rikt liv med honom. Men problemet är att vi båda har barn som inte lämnar oss ifred. De misstycker till vår kärlek av både moraliska och ekonomiska skäl. Detta gör att jag inte kan slappna av och njuta av vår gemenskap utan känner att jag först måste ta hänsyn till barnen och barnbarnen. Trots att jag är över 70 år och barnen nästan 50 måste jag smyga med min kärlek. Man tycks aldrig bli fri och göra som man själv vill. Kär på nytt

Okunnighet bakom
Många myter och fördomar kring äldres sexualitet bottnar i okunnighet, exempelvis att kvinnans sexuella lust upphör i och med klimakteriet och att den åldrande mannen måste förstå och finna sig i sexuell oförmåga - erektionssvikt. Även om hormonförändringar hos såväl mannen som kvinnan till viss del påverkar sexualiteten negativt, så finns det numera hjälp att få. Tunna och sköra slemhinnor i slidan kan behandlas med östrogensalva som appliceras lokalt av kvinnan själv, och mannens erektionsproblem kan behandlas antingen lokalt med erektionshöjande injektioner (Caverject), med tabletter såsom Viagra eller applicering av erektionsförhöjande ämne i urinröret (Bondil). Forskningen om åldrandets sexualitet visar att många personer som varit sexuellt aktiva från 20-års åldern och inte gjort något längre uppehåll under åren alltjämt i 60-års åldern och högre kan fungera sexuellt tillfredsställande. Vår äldreundersökning visade motsvarande, att personer med stor sexuell aktivitet i ungdomen tenderade att bevara denne upp i 60 - 70-års åldern. Sexdriften varierar dock mycket från individ till individ och även under den enskildes livsförlopp.

Koppling mellan dödlighet och samlagsfrekvens
I en engelsk undersökning av drygt 900 män i övre medelåldern som följdes under tio år framgick att dödligheten var hälften så stor hos dem som hade samlag minst två gånger per vecka jämfört med mindre än en gång i månaden. Av dessa siffror kan man naturligtvis inte dra slutsatsen att det är samlagsfrekvensen som sådan som är orsak till god hälsa. Det kan förmodas att de med god fysisk och psykisk hälsa också har vitalitet till ett aktivt sexliv som äldre.

Många faktorer bakom fungerande sexualliv
Det är många faktorer som samverkar i ett väl fungerande sexualliv. Förutom en god fysisk och psykisk hälsa har en tillitsfull relation till en intressant och intresserad partner en oerhört stor betydelse. Men sexualitet är inte endast samlag. Hormonerna vitaliseras och energiflödet stimuleras av sensuell beröring såsom smekningar av ansiktet och över hela kroppen samt kyssar. Många klagar över att de får för lite ömhet även före och efter samlaget.

Maj-Briht Bergström-Walan
Leg. psykolog, sexolog
Leg. barnmorska, Med. Dr.

Maj-Briht Bergström-Walan   Källa: Medical Link Datum: 00-12-27

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan