Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
- Åderförkalkning
- Allergier
- Ät 5 gånger per dag
- Ät hälsosamt
- Ät mat med järn
- Ät medvetet
- Ät rätt
- Bakterierna
- Bananer som medicin
- Barndiabetiker
- Benskörhet
- BMI Body Mass Index
- Broccoli
- Choklad?
- De fyra smakerna
- Det viktigaste först
- Diabetes typ 2
- Ekologisk mat
- Frukt och hälsa
- Fullkornsprodukter
- Högt blodtryck - del 1
- Högt blodtryck - del 2
- Högt blodtryck - del 3
- Högt blodtryck - del 4
- Högt blodtryck - del 5
- Julbord: gott, nyttigt
- Kostfibrer ger bättre blodsockerkontroll
- Kött och näring
- Kycklingsoppa
- Läs utan att döma
- Läs utan att döma - brev från en ung tjej
- Lögn, förbannad dikt och statistik
- Måltidsordning
- När ska vi äta?
- Nyckelhålet
- ÖverviktsCamp
- Skelett
- Spannmål special
- SUPERFRUITS
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Hälsa

Högt blodtryck - del 2
Kost mot högt blodtryck - Del 2: Kosten

Den rekommenderade kosten kan användas både av personer som har ett lätt förhöjt blodtryck utan medicinering och av personer med medicinering mot högt blodtryck. Observera, vid medicinering ska kosten ses som ett komplement. Medicinen ska inte tas bort.

Kosten innehåller mycket frukt, grönsaker och magra mjölkprodukter. För den som inte är van vid så stora mängder frukt, grönsaker och mjölk kan det kännas som mycket mat i början.

Det bästa och lättaste sättet att fördela de rekommenderade portionerna av frukt, grönsaker och mjölkprodukter är att äta tre huvudmåltider och tre mellanmål. Då kan någon frukt eller grönsak ingå vid varje mål och mjölkprodukter vid tre av måltiderna.

Kosten är mycket fiberrik som till en början kan ge upphov till väderspänningar för ovana magar. Genom att sakta öka intaget och vänja magen vid en fiberrikare kost kan man undvika detta.

Rekommenderat intag
De rekommenderade mängderna för de energigivande näringsämnena fett, protein, kolhydrater samt mineralerna kalcium, kalium och magnesium i en kost på 2.000 kcal är:

Fett, protein och kolhydrater
Fettandelen i kosten ska ligga på 27 E% och fettet ska till största del komma från de omättade fetterna (21 E%).

Proteinandelen bör ligga på ca 18 E% och kolhydrater på 55 E% per dag.

De svenska näringsrekommendationernas fördelningen av de energigivande ämnena är 30 E% fett, 15 E% protein och 55 E% kolhydrater.

Fiberintaget ska vara 30 g per dag som är samma rekommendation som de svenska näringsrekommendationerna

Kalcium
Kosten bör ge 1.200 mg kalcium per dag. De svenska näringsrekommendationerna anger 800 mg kalcium för både kvinnor och män per dag.

Kalcium finns mycket i:
mjölk- och mjölkprodukter, oskalade sesamfrön, mandel, nötter, spenat, grönkål, fikon, bönor, ärtor, broccoli, vitkål, fiskbullar, sardiner, strömming och sill.

Kalium
Kosten bör ge 4.600 mg kalium per dag. De svenska näringsrekommendationerna anger 3.100 mg kalium för kvinnor och 3.500 mg kalium för män per dag.

Kalium finns mycket i:
potatis, ärtor, bönor, linser, banan, torkad frukt, nötter, mandlar, blomkål, avokado, spenat, champinjoner, morot, palsternacka, råg (knäckebröd, rågbröd, rågflingor), messmör, mjölk- och mjölkprodukter, fisk och kött.

Magnesium
Kosten bör ge 480 mg magnesium per dag. De svenska näringsrekommendationerna anger 280 mg för kvinnor och 350 mg för män per dag.

Magnesium är den mineral som är svårast att täcka. De viktigaste källorna är:
potatis, ärtor, bönor, linser, banan, spenat, squash, nypon, gurka, vitkål, hallon, sallad, kiwi, broccoli, torkad frukt, nötter, mandlar, skaldjur, fisk, vetekli, spannmål, ris, mjölk- och mjölkprodukter och kött.

Portionsmängder
Kosten ska dagligen innehålla följande portionsmängder av olika livsmedelsgrupper.

Bröd, gryn och flingor (fiberrika sorter)
7-8 portioner per dag

Exempel på 1 port:
1 skiva bröd
1,25 dl gryn/musli/flingor
1,25 dl kokt ris/pasta/couscous/nudlar
2 potatisar

Grönsaker och potatis
4-5 portioner per dag

Exempel på 1 port:
2,5 dl råa grönsaker
1,25 dl kokta grönsaker
1,5-2 dl grönsakjuice

Mjölkprodukter
2-3 portioner per dag

Exempel på 1 port:
2,5 dl lätt- eller minimjölk
2,5 dl lättfil eller lättyoghurt (osockrad)
3 skivor ost 10-17 % fett

Fett
2-3 portioner per dag

Exempel på 1 port:
1 tsk fast/flytande margarin (80g fett)
2 tsk lättmargarin (40g fett)
1 tsk olja
2 tsk lättmajonnäs

Fisk, kött och fågel
2 portioner eller mindre per dag

Exempel på 1 port:
85 g kött/fisk/fågel

Kosten ska per vecka innehålla följande portionsmängder av olika livsmedelsgrupper.

Nötter, frön och bönor
4-5 portioner per vecka

Exempel på 1 port:
0,8 dl nötter (43 g)
2 tsk frön 1 tsk marmelad
1,25 dl kokta bönor

Sötsaker och godis
5 portioner per vecka

Exempel på 1 port:
1 tsk socker
1 tsk marmelad
2,5 dl saft
3 geléhallon





Högt blodtryck - del 1
Högt blodtryck - del 2
Högt blodtryck - del 3
Högt blodtryck - del 4
Högt blodtryck - del 5

-   Källa: - Datum: 00-07-31

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan