PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
- Erektionsproblem
- Gifta personer
- Handikapp och sex
- Många skäms för sin sexualitet
- Semestersex
- Sex gör dig yngre
- Sex och alkohol
- Sex och hälsa
- Sex på burk
- Sex som drog
- Sex, skam, blygsel
- Sexlusten
- Våga prata om sex
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Sex & Relationer » Hälsa/sjukdom

Sex och hälsa
Sexuell hälsa är en basal mänsklig rättighet!

Vanligt att sexuella problem inte efterfrågas i sjukvården.
Som sexolog möter jag ofta människor som klagar över sexuella problem som de länge haft men inte vågat tala om vara sig i den allmänna sjukvården eller hos privatpraktiserande läkare. Det har till och med hänt att personer har gått i mångårig psykoanalys eller annan psykoterapi utan att analytikern eller psykoterapeuten har frågat om sexuella problem eller störningar i samlivet. Det tycks vara lika svårt att fråga om som patientens alkoholvanor.

Samband mellan fysiska sjukdomar och sexuella problem vanligt
Inte sällan är fysiska sjukdomar och depressioner kombinerade med sexuella problem såsom bristande sexuell lust, orgasmsvårigheter och potensproblem. En sådan sjukdom är diabetes. Mellan 40 och 75% av män med diabetes lider av erektil dysfunktion. Sexuella problem hos kvinnor med diabetes är betydligt färre även om många drabbas av såväl sexuell olust som minskad lubrikation och orgasmoförmåga.

Depression och sexuella problem
Depression är dagens folksjukdom. Man räknar med att i den äldre befolkningen lider 10-20% av depression. Den upptäcks sällan av läkare och annan vårdpersonal. Ofta är minskad sexuell lust ett tidigt symtom, men eftersom man utgår från att äldre människor varken har eller tänker på sex, frågar man heller inte om det.

Även yngre personer kan bli deprimerade
Nyligen sökte mig en ung man för potensproblem. Eftersom han aldrig tidigare hade haft sådana, förstod han inte orsaken till dem. Jag bad honom berätta om sig själv och sitt sexuella liv. Han var missnöjd med det mesta, sitt utseende, sitt arbete, sina tidigare förhållanden men nöjd med den kvinna han nu levde med. De hade emellertid mycket sällan samlag, helt beroende på honom. Så småningom i samtalet kom det fram att han sökt för depression på en läkarmottagning och fått antidepressiv medicin men ingen upplysning om medicinens negativa effekt på sexualiteten. Problemet blev nu: skulle han fortsätta med medicinen och leva med sexproblemen eller skulle han sluta med medicinen? Frågan blev också: skall han gå hos två behandlare, en som ger medicin mot depression och en som talar med honom, och eventuellt även med hans partner, om sexualitet?

Få läkare och psykologer har specialkompetens i sexologi
Eftersom antalet läkare och psykologer med vidareutbildning i sexologi är få, är det inte ovanligt att man söker den sexologiska kompetensen vid sidan av behandling hos allmänläkaren.

Seniorsex
Många seniorer lever ett aktivt socialt liv. De engagerar sig intellektuellt i kurser och föreläsningsverksamhet men också fysiskt i sport och långpromenader. Den erotiska sidan är mera eftersatt. Man har gjort sitt, fått barn och kanske även barnbarn. Längtan efter närhet, ömhet och sexualitet kan väckas på nytt, exempelvis i pensionärsdansen. Detta är svårt att tala om. Med barnen kan man inte tala, släkt och anhöriga vågar man inte besvära och i vården negligeras äldres sexualitet. Det är särskilt svårt om man är ensam och har fått sexuella känslor för en ny man eller kvinna. Många undersökningar visar att man kan vara sexuellt aktiv långt upp i åren. Tidigare förklarades kvinnan som sexuellt slut efter menopausen. Detta är en myt. Många äldre kvinnor lever i sexuella förhållanden med män eller kvinnor och/eller masturberar.

Sexuella hjälpmedel
Det finns idag ett flertal affärer som tillhandahåller sexuella hjälpmedel inte endast för fysiskt handikappade. Populärt kallas dessa artiklar för sexuella leksaker. Dessa butiker är inte längre några skumaffärer. Butiken Lust vid Ströget i Köpenhamn har fått pris för smakfull inredning och design. Affären tillhandahåller massagestavar av olika modeller och storlekar, apparater för erektionsstimulering och sexiga kläder.

Sexuell hälsa är en basal mänsklig rättighet!

Maj-Briht Bergström-Walan
Leg. psykolog, sexolog
Leg. barnmorska, Med. Dr.

Maj-Briht Bergström-Walan   Källa: Medical Link Datum: 00-11-27

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan