PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
- Antioxidanter
- Functional foods
- Ginkgo
- Grönt te mot cancer
- Het som chili
- Kosttillskott
- Olivolja skyddar
- Syn, hud, slemhinnor
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Kosttillskott

Kosttillskott
- och hälsokost

Kostundersökningar visar att trots att det finns många brister i våra matvanor så får de flesta i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom maten.

Kosttillskott- vitaminer och mineraler i koncentrerad form används för att komplettera den vanliga kosten. Kosttillskott säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande.
Även andra preparat finns att köpa som kosttillskott, t ex. aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form och som är avsedda att tas i små mängder.

Behövs kosttillskott?
Kostundersökningar visar att trots att det finns många brister i våra matvanor så får de flesta i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom maten.
Det finns dock en del grupper som kan behöva kosttillskott vissa perioder av livet:

· Vitamin D till barn upp till två års ålder.
· Folsyra till kvinnor i fertil ålder som planerar att bli gravida.
· Järn och folsyra från 20:e graviditetsveckan och till graviditetens slut.
· Kalcium och vitamin D till äldre, över 70 år, speciellt till dem som inte regelbundet vistas ute.

Minskar kosttillskott risken för att bli sjuk?
Ett stort antal undersökningar pekar på att de som äter mycket frukt och grönsaker löper i större utsträckning en mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt och kärlsjukdomar men också vissa former av cancer. Det kan bero på att frukt och grönsaker innehåller antioxidativa ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot skadliga fria radikaler.
Flera stora kostundersökningar visar dock att inte får samma effekt när man tar höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som innehåller antioxidativa ämnen, som när man äter mycket frukt och grönt. Man kan alltså inte kompensera en dålig kost med kosttillskott för att undvika sjukdomar.
Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen av kosttillskott eftersom för höga doser av vitaminer och mineraler kan vara skadliga för kroppen.

Regler
Sedan 2005 tillhandahåller Livsmedelsverket föreskrifter om kosttillskott. De innehåller en definition av kosttillskott och regler för vilka vitaminer och mineraler som får ingå i ett preparat . Livsmedelsverket kommer utifrån EU-direktiv att ta fram regler när det finns tillräcklig vetenskaplig forskning och kunskap om ämnen som t ex. aminosyror, fettsyror och fibrer som säljs som kosttillskott.
De som säljer kosttillskott får inte påstå att produkten har några medicinska effekter, t ex. att preparatet kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar. Använder man sådana påståenden i marknadsföringen klassas produkten som läkemedel.

Hälsokost
Hälsokost är ett vidare begrepp av kosttillskott, det omfattar även biodynamiskt odlade livsmedel, örter, traditionella växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Hälsokost gränsar mellan livsmedel och läkemedel.

Kontrollerade produkter
Tillverkare och importörer måste låta kontrollera sina produkter och få dem godkända av Läkemedelsverket för att kunna få sälja preparaten. När det gäller försäljning av livsmedel behövs inte något sådant godkännande, däremot finns det generella krav som gäller samtliga livsmedel. De får inte vara skadliga, smittförande eller på något sätt vara otjänliga som människoföda. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket ingriper och förbjuder försäljning av produkter som är otjänliga och hälsoskadliga.

Överdosering
Vetenskapligt beprövade kosttillskott som vitaminer och mineraler innebär inte någon hälsorisk om man följer rekommenderad dosering. En del vitaminer och mineraler kan dock överdoseras, t ex. A-vitamin, där ett förhöjt intag kan leda till benskörhet.
Det finns en del nya oprövade hälsokostprodukter som innehåller olika typer av näringsämnen, t ex. fria aminosyror, fettsyror eller kroppsegna substanser som coenzym. Den koncentrerade formen av näringsämnen i dessa produkter i kombination med långtidsanvändning medför att man kan få i sig mycket höga halter av ett ämne. Det gör att risken för biverkningar kan öka.

Prestationshöjande produkter
Prestationshöjande produkter marknadsförs som nödvändiga kosttillskott framför allt till de som utövar kraftsporter. Det finns sällan någon vetenskaplig undersökning kring medlens prestationshöjande effekter, däremot har Livsmedelsverket tillsammans med Läkemedelsverket gjort en analys av en del preparat som säljs via Internet. Många av de preparaten innehåller efedrin och synefrin som kan ge olika biverkningar.

Germanium och Vanadin
En del preparat som innehåller "nya" spårämnen, t ex. germanium och vanadin kan vara giftiga. Ett högt intag av germanium kan sättas i samband med skador på njurarna.

Algprodukter
Har man någon form av sköldkörtelrubbning, struma eller är gravid bör man vara försiktig med produkter som innehåller mycket jod, speciellt preparat som är baserade på storalger.Även om man är frisk kan överdriven konsumtion av t ex. algpreparat i sällsynta fall leda till rubbningar av sköldkörtelns funktion. Algprodukter bör ha en deklarerad jodhalt.

Information
Man bör tänka på att informera sin läkare om man använder hälsokostprodukter för att undvika olämliga kombinationer av läkemedel och hälsokostprodukter.


Källa: Livsmedelsverket


Bea Andersson   Datum: 07-07-05

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan