PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
- Fjärilskotletter
- Japansk-svensk biff
- Mexikanska tortillas
- Provensalskt spjäll
- Toskanskt citronlamm
- Ungersk gulasch
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Kött & grönt recept

Kött och grönt - gott, vackert och nyttigt

God, vacker och lättlagad mat som också är bra för hälsan - det vill de allra flesta av oss äta varje dag. Vi önskar oss luncher och middagar att njuta av, och som ger lång mättnadskänsla utan att vi lägger på oss onödiga kilon. Då är måltider med kött och grönsaker och med potatis, ris eller pasta idealiska.

Kött har under 90-talet blivit ganska billig mat och som alltfler därför unnar sig att äta allt oftare. Svenska folkets konsumtion av kött har ökat under senare år och numera förekommer helt kött även som mitt-i-veckan-mat i flertalet hushåll. Därmed har våra matvanor alltmer börjat likna dem i vår omvärld.

I flertalet europeiska länder äter man mer kött än hos oss. Men man äter också mer grönsaker. Detta att kombinera kött med grönsaker är något vi gärna kan ta efter - för den goda smakens och för hälsans skull.

Kött är vår förnämsta järnkälla - nog så viktig i vårt land där var tredje ung kvinna har järnbrist. Järnbrist gör oss trötta, minskar vår förmåga att koncentrera oss och ger oss sämre kondition. Även grönsaker och rotfrukter innehåller järn, men inte i samma omfattning som i kött.

Fast nu är järninnehåll i olika livsmedel en sak och kroppens förmåga att tillgodogöra sig järnet en annan. Dock är det så vist ordnat att kött hjälper till att absorbera järnet i grönsakerna. Och grönsakernas C-vitamin hjälper också till att absorbera järnet. (C-vitamin i frukt och juice spelar samma roll.)

Det är förvisso inte enbart järninnehållet som gör kött och grönsaker till nyttig mat. Kött innehåller värdefullt protein och flera olika mineraler och vitaminer. Grönsaker innehåller förutom mineraler och vitaminer också fibrer, mycket viktiga för vårt välbefinnande. Matens nyttighet kan dock inte avgöras förrän den hamnat på tallriken. Skonsam tillagning med lite fett är viktig, inte enbart för smakens skull utan även för hälsans.

Vi presenterar här sex olika recept med kött och grönt. Det handlar i samtliga fall om lättlagade och färgsprakande rätter med lite fett och mycket smak.

Där finns en japansk biff smaksatt med bland annat soja och sirap och som läggs upp på en bädd av ångade rotsaker och grönsaker. Ett revbensspjäll med provensalsk kryddning serveras med rostade grönsaker och dito potatis, där allt lagas bekvämt i samma panna i ugnen. Det är alltjämt säsong för lamm, här lagas lammet med citron på toskanskt vis och bjuds tillsammans med färgrik grönsakspasta. Vi gör också ett mexikanskt köttfräs med mager nötfärs som bas och serverar detta med kidneybönor och olika gröna tillbehör. En ostkräm och varma tortillas eller pitabröd kompletterar.

Ingen höst utan en köttgrytor. Här ger vi er receptet på en gulasch, så som den lagas på Tanyacsárda. Det är ett friluftsmuseum ungefär som Skansen, som ligger mitt ute på den ungerska pustan. Typiskt för den här gulaschen är små klimpar av färsk pastadeg som får koka med mot slutet.

Till sist serverar vi också rosmarinkryddade fjärilskotletter tillsammans med en grönsakscouscous. En rätt som går mycket fort att laga.
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan