PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
- Bättre sexliv
- G-punkten och chili
- Hjälp till orgasm
- Klimakteriets effekter
- Kvinnans orgasm
- Kvinnans sexualliv
- Myter
- Sexuella fantasier
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Sex & Relationer » Kvinnlig sexualitet

Kvinnans orgasm
Centralt område för sexualforskningen

Otillfredsställande sexualliv hos 50 procent av kvinnorna
Få sexologiska ämnen har väl diskuterats så mycket som kvinnans orgasm. Ämnets ständiga aktualitet är också en orsak till att jag återkommer till det trots att jag tidigare skrivit om ämnet Kvinnans Sexualliv. Enligt rapporten Sex i Sverige från 1997 anser 50 procent av de tillfrågade kvinnorna att deras sexualliv är mindre tillfreds- ställande. Livet i allmänhet skattade dock en stor majoritet (70 procent) som tillfredsställande.

Var femte kvinna har svårt att få orgasm
Kvinnorna i undersökningen rapporterade minskat intresse för sex i jämförelse med män, och i överensstämmelse härmed även minskad fysiologisk upphetsning, d.v.s. nedsatt vaginal lubrikation. Var femte kvinna hade svårt att få orgasm. Detta var särskilt påtagligt hos de yngre kvinnorna vilket visar att det är en förmåga som måste läras in. Det understryker också betydelsen av sexupplysning och rådgivning och för en del fall sexologisk behandling. Trots att gruppen sexuellt otillfredsställda i studien var så stor som 50 procent var det endast l8 procent som sökt professionell sexterapi. Orsakerna till detta kan vara flera: man anser det genant att som vuxen inte kunna klara av sitt sexliv - det skall ju vara ett naturligt inslag i den intima relationen -, okunskap om vart man kan vända sig för att få hjälp, ovilja att söka privat som kostar pengar, eller att man bor på en ort som inte har tillgång till experthjälp.

Stort intresse för G-punkten
Det är nu nästan tjugu år sedan forskarna Ladas, Whipple och Perry presenterade sina under-sökningar om kvinnans orgasm i boken G punkten. Där bevisas att kvinnan inte blott kan få orgasm genom stimulering av klitoris, som ju finns dokumenterat i många undersökningar och i
kvinnors erfarenhet, utan också vid stimulering av ett område i slidan, närmare bestämt alldeles bakom blygdbenet i slidväggens framsida.

G som i Gräfenberg
G-punkten har fått sin benämning efter den tyske obstetrikern och gynekologen Ernst Gräfenberg som år 1950 skrev en artikel, i vilken han säger en erotisk zon kan alltid uppvisas på slidväggens framsida intill urinröret. Vid sexuell stimulering börjar kvinnans urinrör att utvidgas och kan lätt kännas. Mot slutet av orgasmen sväller det starkt.

Hur man hittar sin G-punkt
Kvinnan kan själv hitta sin G-punkt som känns som en litet böna men som sväller vid beröring. Kvinnan hittar den lättast i en sittande eller hukande ställning, förslagsvis då hon sitter på toaletten, eftersom en stark känsla av att behöva kasta vatten är förbunden med stimuleringen av G-punkten. Då hon tömt blåsan kan hon föra upp en finger eller två i slidans främre del och stimulera området som i det skedet känns som en litet knöl. Om man fortsätter att stryka över området framkallas en lustkänsla liknande den vid klitorisstimulering men den kräver ett starkare tryck än det mot klitoris. I orgasmen vid G-punktstimulering ejakulerar en del kvinnor en klar vätska. Denna vätska är vitare är urin och luktar inte likadant.

Har alla kvinnor en G-punkt?
Man vet inte om alla kvinnor har en G-punkt. Vid en gynekologunder- sökning av 400 amerikanska kvinnor som frivilligt deltog hittades den emellertid hos samtliga. En samlagsställning som fungerar för många par är den där mannen ligger på rygg och kvinnan sitter ovanpå honom med hans erigerade penis i slidan. I denna ställning kan kvinnan flytta sig, så att penis rör vid hennes G-punkt. Det kan vara svårt att uppleva orgasm i början eftersom tekniken kräver övning.

Urinträngning och samlag
Det händer att kvinnor söker sexterapi då de tror att det är något fel på dem, eftersom de får urinträngningar i samband med samlag. De säger sig inte våga slappna av och släppa fram orgasmen, då de tror att de kommer att kissa. Det är G-punktens närhet till urinblåsan och urinröret som gör att kvinnan får denna förnimmelse av att vilja kasta vatten. Men med vetskapen om att hon inte kommer att kissa på sig, om hon strax innan samlaget tömt blåsan, kan hon tryggt slappna av och få orgasm.

Stimulering av G-punkten kan minska smärta
Den amerikanska sexologen och pionjären, Beverly Whipple, fortsätter sina undersökningar och presenterar nya rön kring G-punkten bl.a. dess samband med nedsatt smärta vid förlossningar, där stimulering av G-punkten verkar smärtlindrande under utdrivningsskiftet. Om detta är hållbart och kan bevisas vid senare undersökningar må det sägas vara en ytterst spännande observation. Whipple har tidigare påvisat att när kvinnan stimulerar sin klitoris (onanerar) kan hon uthärda betydligt högre grad av olika former för fysisk smärta.

Maj-Briht Bergström-Walan
Leg.psykolog, sexolog
Leg.barnmorska

Maj-Briht Bergström-Walan   Källa: Medical Link Datum: 00-07-31

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan