Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
- Ägg
- Drycker
- Fågel
- Fisk
- Frukt & bär
- Kött
- Kryddor
- Matfett
- Mejeriprodukter
- Potatis & rotfrukter
- Socker
- Spannmålsprodukter
- Tallriksmodellen
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Livsmedelsgrupper

Ägg

Ett ägg innehåller många näringsämnen som är viktiga för att vi ska må bra, t ex vitamin A, B2 (riboflavin), D och E, kalcium, selen och zink.
Ägg innehåller mycket protein. De ger dig också mycket energi. Varje ägg ger dig ca 80 kcal (340 kJ).

Kolesterol
Kolesterol finns främst i animaliska livsmedel, även ägg, men drygt ett gram per dag bildas även i vår kropp, vilket är två-tre gånger mer än vad kosten normalt ger.
Kolesterol är nödvändigt för kroppens framställning av hormoner och gallsyror. Cellerna behöver det för att växa och fungera.
Man talar om det onda och det goda kolesterolet. Det onda anses vara mest skadligt för kärlväggarna medan det goda tycks vara gynnsamt för kärlen och hålla dom rena. Man kan inte avgöra hälsoläget bara genom att mäta blodets kolesterolhalt. Arv, stress, rökning, högt blodtryck och flera ännu okända faktorer påverkar risken för hjärtsjukdomar.
Kolesterolet i sig innebär fara endast vid mycket höga värden.

Äggkonstruktion
Äggskal består huvudsakligen av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett litet äggs skal som till ett stort. Därför är stora ägg skörare i skalet, plus att innehållet är tyngre.

Äggvitan innehåller 10% ren protein och 90% vatten. Den är olika tjock i olika delar av ägget. Tjockast är vitan i äggsnoddarna som håller gulan på plats.

Det egentliga ägget är gulan. Den innehåller allt som behövs för att en befruktad cell ska bli en färdig kyckling.

Förvaring av ägg
Ägg är ett känsligt livsmedel som ska förvaras i kylskåp. I och med att skalet är så poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och även bakterier. Bakterierna kan t ex komma från smutsiga köksredskap eller andra livsmedel. Korv, fisk, ost eller andra starkt luktande livsmedel bör förvaras i burkar med lock. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur och bakterier kan lättare få fäste. Men med normal hygien och rätt förvarings- och tillagningsmetoder är det dock inga problem.

Äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, men i kylskåp håller äggen betydligt längre. Hårdkokta ägg ska också förvaras i kylskåpet men helst inte längre än en vecka.
OBS! Sedan 1 juli 1998 får ägg inte saluhållas (säljas) senare än sju dagar före bäst före-dagen.

Är äggen färska?
Om du är osäker på om äggen är färska kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten, veckogamla reser de sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.

Olika ägg
Det finns små och extra stora ägg, bruna ägg, ägg från frigående höns samt från hönor som utfodrats med vegetabiliskt foder.
Förklaringen till att ägg är olika stora är enkel:
En kort period när hönan är ung värper hon små ägg. Ju äldre hönan blir desto större ägg. Äggskaletsfärg beror på vilken hönsras det kommer ifrån. Det är bara färgen på skalet som kan skilja sig, smaken är alltid densamma. Inte heller ger olika nyanser på gulan olika smak.

Koktider
Ungefärliga koktider om äggen läggs ner i kallt vatten (tiden beräknas från det att vattnet kokat upp):

  • Löskokta 1-2 minuter
  • Mjukkokta 4-5 minuter
  • Hårdkokta 6-8 minuter

    Ungefärliga koktider om äggen läggs ner i kokande vatten:

  • Löskokta 3-5 minuter
  • Mjukkokta 6-7 minuter
  • Hårdkokta 9-10 minuter

     

Lite äggrecept

BONDOMELETT - 4 port
100 g rökt skinka
3-4 kokta kalla potatisar
1 liten gul lök
smör
6 ägg
6 msk vatten
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad persilja

Skär skinka och potatis i tärningar. Finhacka löken och fräs den i lite smör. Tillsätt skinka och potatis och låt det fräsa någon minut. Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar.
Häll omelettsmeten över det frästa i pannan. Rör och lyft med en gaffel så att den lösa smeten kan rinna ner i pannan. Grädda tills omeletten nästan har stelnat med ändå är krämig. Stjälp omeletten på ett fat eller servera direkt ur pannan. Strö persilja över och servera med en sallad.

MAJONNÄS - ca 3 dl
2 äggulor
1/2 tsk fransk senap
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
vitpeppar
saften av 1/2 citron
3 dl matolja

Vispa ihop alla ingredienser utom oljan i en skål. Tillsätt oljan droppvis i början och mot slutet något snabbare. Till sist ska den hällas i en tunn stråle.
Önskas en mindre tjock majonnäs kan den tunnas ut med lite kallt vatten.

-   Källa: PrimaVi Datum: 01-02-08


Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

garcinia cambogia reviews

bad credit loans