Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
- Ägg
- Drycker
- Fågel
- Fisk
- Frukt & bär
- Kött
- Kryddor
- Matfett
- Mejeriprodukter
- Potatis & rotfrukter
- Socker
- Spannmålsprodukter
- Tallriksmodellen
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Livsmedelsgrupper

Frukt & bär

Fruktdiskarna har på senare år utökats med ett stort antal nya sorter och helt nya produkter. Från alla världens hörn får vi året runt många exotiska frukter som komplement till våra vanligaste frukter och bär.

Frukt och bär har stora användningsområden och vi har blivit mycket bättre på att använda fantasin i det avseendet. Den kan nästan alltid ätas rå men också användas till desserter eller i matlagningen.

Frukt och bär innehåller mycket vitaminer och framförallt kanske man förknippar dem med C-vitamin. Men förutom det höga innehållet av vitaminer så bidrar de med nyttiga kostfibrer. Kostfibrerna finns kvar så länge man använder hela frukten, men när man tex pressar apelsiner och utvinner juice, så faller kostfibrerna bort.

Vi bör äta frukt och/eller bär varje dag. Rekommendationerna säger minst 3 frukt om dagen utspritt på 3 olika tillfälle, t ex som mellanmål och efterrätt.

Ät gärna frukt
Hela frukter och bär är att föredra eftersom puréform eller juice höjer blodsockret mycket snabbare. Dessutom går man miste om alla de bra gelbildande fibrerna om man pressar frukten till juice.
Frukt och bär går också utmärkt att använda som efterrätt. Hela bär med lite glass, kesellakräm, vaniljvisp eller liknande kan bli en perfekt efterrätt.

Gelbildande fibrer
Frukt och bär innehåller förutom fruktsocker och gelbildande fibrer mycket vitaminer och mineraler. Det publiceras årligen många studier som visar hur de kan skydda oss mot olika välfärdssjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Fruktsocker
Fruktsocker, har på senare tid åter igen visat sig, vara något långsammare än vanligt socker enligt GI (läs mer om GI under avsnittet "Glykemiskt Index"). Fruktsocker är en enkel sockerart, dvs monosackarid. Vanligt socker är en disackarid, dvs två monosackarider, som består av glukos och just fruktos.

En tabell över ungefärliga värden på frukt och bär vad gäller kostfibrer och socker (dvs mono- och disackarider).

Livsmedel kcal/100 g g kostfiber/100 g
ananas 51 1,2
ananas i juice 62 1
apelsin 46 1,9
aprikoser 46 2,1
banan 97 1,7
blåbär 46 3,1
grapefrukt 30 1,9
hallon 28 3,7
hjortron 45 6,3
jordgubbar 37 2,4
kiwi 48 3,8
krusbär 32 3,4
lingon 52 2,5
nektarin 54 0,4
persika 40 2,1
plommon 55 1,7
päron 55 2,8
vindruvor 74 1,6
äpple 52 1,8
Källa: Livsmedelstabeller, SLV 1993

Produkter av frukt och bär som marmelad, sylt, kräm, soppor och juice innehåller ofta mycket socker. Även om socker inte är tillsatt innehåller frukten och bären socker i sig, vilket blir mer lättillgängligt genom den behandling som de har utsatts för. Observera också att lätt, light, osockrat, osötad osv står för olika saker. Läs mer om det i avsnittet "Socker".

-   Källa: PrimaVi


Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan