Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
- Ägg
- Drycker
- Fågel
- Fisk
- Frukt & bär
- Kött
- Kryddor
- Matfett
- Mejeriprodukter
- Potatis & rotfrukter
- Socker
- Spannmålsprodukter
- Tallriksmodellen
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Livsmedelsgrupper

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen
är ett bra hjälpmedel som visar vilka livsmedelsgrupper man ska välja
så att proportionerna på tallriken blir rätt. Att den kända
kostcirkeln inte nämns så ofta i matsammanhang numera, beror på
att tallriksmodellen visar tydligare och lättare hur jag bör äta.

De olika livsmedelsgrupperna är:
  • ca 2/5 av tallriken med grönsaker och rotfrukter. Komplettera gärna med frukt och bär.
  • ca 2/5 av tallriken med ris, pasta, potatis och bröd
  • ca 1/5 av tallriken med kött, fisk, fågel, ägg eller baljväxter. Vegetarisk tallriksmodell: Baljväxter, ägg, mjölk eller ostprodukter.

Individuella behov
Modellen säger inget om hur mycket man ska äta, bara proportionerna. Om man har övervikt rekommenderas att grönsaksdelen utökas till halva tallriken. Har man ett arbete där man anstränger sig mycket fysiskt eller idrottar en hel del, kan ris-, pasta-, potatis- och bröddelen utökas en del.

Tallriksmodellen kan skydda oss mot sjukdomar
Det här upplägget på tallriken hjälper till att hålla en lagom blodsockerstegring efter måltid, hjälper till att hålla ner blodfetterna, hjälper till att kontrollera vikten och skyddar oss mot många andra välfärdssjukdomar. Grupp 1 är den del av tallriksmodellen de flesta av oss äter för lite av, därav många välfärdssjukdomar. Läs mer under avsnittet Grönsaker för att se vilka grönsaker som kan göra störst nytta.

-   Källa: PrimaVi

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

traffic realys

garcinia cambogia