PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
- Älgstek på menyn
- Asiatisk mat
- Bröd: grovt, nyttigt
- Bröd: knaprigt, sprött
- Grilla och njut!
- Halloween
- Julgröt
- Julmat 1
- Julmat 2
- Julmat 3
- Julskinka
- Julskinkan
- Kräftor, surströmming
- Medelhavetsmat
- Midsommarmat
- Sommarköket
- Sushi
- Vinäger med örtkryddor
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Matlagning

Julgröt
Julgröt - mat med magi och tradition

Julgröten är förknippad med en hel del magi, som lever kvar än i våra dagar. Främst handlar det förstås om vem som har turen att få mandeln. Gröt till vardags och till fest - hör också till våra allra äldsta mattraditioner.
Det finns en hel del magi när det gäller julgröt. För hundra år sedan handlade det främst om vem av husets ogifta flickor som skulle få mandeln, d v s hade tur att bli gift under det kommande året. Om samtliga husets kvinnor var gifta, kunde man istället få en liten present. Men det kunde vara mer spännande än så. Det kunde nämligen hända att mandeln var en bittermandel. Då var det lika så gott att sluta hoppas på en friare, åtminstone under det kommande året.

Tomten mutades med julgröt
Ute på landsbygden var det ett "måste" att ge gårdstomten gröt på julafton. På det viset hoppades man hålla sig på god fot med honom under det kommande året. Det var också noga med att gröten inte tog slut på julafton, eftersom detta kunde innebära olycka.

Från korngröt till risgrynsgröt
Hur långt tillbaka i tiden som vår julgrötstradition går, är dock svårt att säga.
- Gröt hör till den äldsta mat vi känner till, förklarar Elisabeth Brundin, intendent på Nordiska Museet i Stockholm. Säkerligen har också vår julgröt gamla traditioner långt tillbaka i förkristen tid. Att stoppa en mandel i gröten samt seden med grötrim är däremot be-tydligt modernare jultraditioner, troligen från slutet av 1800-talet.
I äldre tid kokades korn- eller rågmjölsgröt av det korn, gryn eller mjöl man hade hemma. Genom att koka gröten på mjölk blev den extra fin.
Det var först i slutet av förra seklet som det blev vanligt att koka sin julgröt på risgryn, till att börja med endast hos dem som hade gott om råd. För att göra gröten extra smaklig tillsattes dessutom ofta både grädde, ägg och smör. Att använda sig av kanel som grötkryd-da är också en modern sedvänja.

Grötdocka istället för mandel
Periodvis fick mandeln dock ge vika för nya seder.
- Redan i slutet av 1800-talet och ännu mer på 1920- och 30-talet blev det modernt att byta ut mandeln mot en liten porslinsdocka, en "grötdocka", ungefär 2 cm lång. Innebörden var dock densamma - att få dockan i gröten betydde tur, vilket i sin tur innebar att personen i fråga skulle bli gift under året, avslutar Elisabeth Brundin.

Låt oss njuta av gröten och skänka en tanke till alla dem, människor såväl som tomtar, som i århundraden har ätit sin gröt i midvinter-mörkret. Kom också ihåg den magiska mandeln, skalad förstås så att den knappt syns. Men visst är väl en sötmandel godare än en bit-termandel...? Och tänk gärna ut ett rim i förväg.

Källor: God jul! Av Lena Kättström Höök, Nordiska Museets Förlag
Gröt från A till Ö av Sigurd Hansell, LT 1977


Gröttraditionerna varierar i Norden
Norge: Saft till gröten. I Norge äter man risgrynsgröt med socker och kanel till jul, dock utan mjölk. Istället dricker man saft ur ett glas. Den som får mandeln får en liten present.

Island: Mandeln betyder present till familjen. På Island innebär mandeln i julgröten också att man får en present. Men det ska helst vara en sådan som hela familjen kan ha glädje av, t ex en choklad-ask eller ett spel. Julgröten äts till lunch på julafton, men lika vanligt är det att man lägger mandeln i glass eller fromage, som äts som efterrätt på julaftonskvällen.

Finland: Mandeln ger lycka. I Finland är julgrötstraditionerna un-gefär desamma som våra. Att få mandeln innebär lycka, vilket i sin tur kan betyda att man gifter sig det kommande året.

Danmark: Gärna gröt, men hellre Ris à l´amande. I Danmark äter man gärna risgrynsgröt med socker, en klick smör och kanel till lunch på julaftonen. Den som får mandeln får en present, oftast en marsi-pangris eller chokladask.
Ännu svagare är danskarna för Ris à l´amande som serveras till efterrätt på juldagen. Den lagas av risgrynsgröt med lite socker och vanilj samt några droppar bittermandelolja. När gröten kallnat rör man i lättvispad grädde, gärna också flisad mandel. Serveras med kall körsbärssås, vilket är ett absolut "måste".

Färöarna: Körsbärssaft till gröten. På Färöarna serveras på julaf-ton risgrynsgröt med kall körsbärssaft medan den lite lyxigare vari-anten Ris à l´amande avnjuts på juldagen.

Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan