PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
- Älgstek på menyn
- Asiatisk mat
- Bröd: grovt, nyttigt
- Bröd: knaprigt, sprött
- Grilla och njut!
- Halloween
- Julgröt
- Julmat 1
- Julmat 2
- Julmat 3
- Julskinka
- Julskinkan
- Kräftor, surströmming
- Medelhavetsmat
- Midsommarmat
- Sommarköket
- Sushi
- Vinäger med örtkryddor
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Matlagning

Bröd: grovt, nyttigt
Trendigaste brödet är grovt och nyttigt

Fullkornsbröd av råg, dinkel och korn. Knäckebröd med tillskott av selen, kalk, magnesium och B-vitaminer. Samt portionsbröd, kex och skorpor som bevisligen hjälper stressade och onda magar. Det funktionella, nyttiga brödet håller på att ge fluffiga franska och söta limpor en rejäl match i bröddisken.

Nu ska det vara grovt och nyttigt bröd, gärna med ordentligt tuggmotstånd. Istället för att skala bort det nyttigaste från sädeskornet låter man det mesta vara kvar eller till och med tillsätter extra nyttigheter.

Det forskas också som aldrig förr. Den kanske mest uppseendeväckande nyheten är ett bröd, bakat av specialprocessade cerealier, som bevisligen hjälper mot inflammatoriska tarmsjukdomar. I Finland koncentreras forskningen på grovt rågbröd och hur nyttigt det är både för tarmfunktionen och kolesterolvärdena.

Gott, mättande och enkelt att använda
Den nya tidens bröd är också gott, mättar bra och ger ordentligt tuggmotstånd. Eftersom målgruppen till stor del består av yngre stressade kvinnor samt trendsättare i 20-40-årsåldern är både bröd och förpackningar ofta anpassade till folk med ont om tid.

Både nya och gamla brödsorter
Man kan säga att det finns två grupper hälsobröd. Dels äldre brödsorter som i sig själv är så nyttiga att de har positiva effekter på hälsan, t ex grovt rågbröd, dels bröd som blivit extra nyttiga genom na-turliga tillsatser eller nytt tillverkningssätt.

Rågbröd - bra både för magen och blodfetterna
I bröddiskarna finns gott om grovt rågbröd, alltifrån portionsbröd till större bröd, skivade eller oskivade. Det är bara att botanisera och läsa på förpackningarna.
Rågbröd
* innehåller gott om kostfiber, både olösliga, som är bra för tarmfunktionen, och lösliga, som visat sig kunna dra ner på kolesterolvärdena
* ger bra mättnadskänsla, dels på grund av det höga fiberinnehållet, dels för att brödets kolhydrater tas upp i långsam takt
* innehåller gott om vitaminer, både B-vitaminer och E-vitamin, samt mineralerna järn, fosfor, magnesium, mangan och zink.

Grovt, mjukt rågbröd innehåller ca 9 % kostfiber. Här skiljer det dock en hel del mellan olika bröd. Ett plus är också om brödet är surdegsjäst, vilket gör att brödet får en fylligare smak och konsistens samt håller sig längre.

Kornmjölet kommer tillbaka
Korn hör liksom råg till våra allra äldsta sädesslag. Intresset för korn ökar, bland annat i USA. Kornet är rikt på kostfiber, bland annat lösliga sådana. Det kornmjöl som finns i bröd har blandats med andra mjölsorter.


I livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer finns en hel del spännande och nyttigt bröd. Här ett litet axplock:

Brödet som gör gott i stressade magar
Sedan en tid tillbaka finns ett speciellt sorts bröd som bevisligen hjälper mot besvär från nedre delen av magtarmkanalen som magknip, känsla av uppkördhet eller omväxlande förstoppning och diarré. Dessutom har brödet testats med gott resultat på patienter med ulcerös colit och Crohns sjukdom. Studierna har gjorts på Lundby sjukhus i Göteborg och forskningen har skett på Sahlgrenska sjukhuset, där man fortsätter forska. Brödet heter Magiform och kommer från svenska BioDoc. Säljs endast i hälsokostaffärer.

Hemligheten bakom brödet är att den specialprocessade spannmå-len stimulerar tarmen att bilda proteinet AF (antisekretorisk faktor) som i sin tur visat sig kunna normalisera tarmfunktionen.

Förutom mjukt, fryst portionsbröd finns skorpor och kex, samt müsli och pasta med samma magvänliga ingredienser. Klokt är att börja med små portioner - kexen är förrädiskt goda - för att ge magen lite tid att vänja sig.

Källa: Läkartidningen, volym 96, nr 22, 1999

Nyhet - portionsförpackat och hållbart rågbröd
Helt nytt är ett gott, grovt och saftigt rågbröd, som tack vare en ny förpackningsteknik håller i ett par veckor i oöppnad förpackning. Brödet heter Ryemax och kommer från finska Vaasan & Vaasan.

Snabbrosta brödet precis innan det äts. Perfekt till exempel till en mustig grönsakssoppa eller som smörgås till morgonfilen. Varje skiva innehåller 2,5 g fibrer, vilket är en tiondel av dagsbehovet. Två skiva-de portionsbröd finns i varje förpackning.

Rågbröd i bake-off-avdelningen
Grovt, finskt surdegsrågbröd i många olika former är också en specialitet från finska Fazer. Rund och God är ett skivat, runt portionsbröd, lagom stort för t ex lunchmackan. Innehåller 8 g kostfiber/100 g. En klassiker är de tunna rågcrispen, goda att knapra på som de är eller lägga något gott pålägg på.

Fazer håller också just nu på att lansera bake-off-rågbröd i vissa butiker i Stockholmsområdet.

Rågbröd med nyttiga fettsyror
Grovt och gott är det skivade brödet Leva från Pågens som bland annat innehåller nyttiga kostfibrer från fullkornsråg, havrekli och linfrön. För att göra det ännu nyttigare har man tillsatt fiskolja, som dock är helt utan smak. Innehåller 10 g kostfiber/100 g.

Portionsbröd med extra fibrer
Hela 18 % kostfiber innehåller det mjuka portionsbrödet Take Care från Skogaholms. Brödet, som både är saftigt och hållbart, är bakat på rågkli, havrefiber och vetemjöl. Säljs som delat portionsbröd och finns både med solrosfrön och lingon.

Knäckebröd är mer än smörgås
Det finns en rad grova knäckebröd som ger gott om både fibrer och mineraler. Grovt knäckebröd innehåller cirka 14 % kostfiber.

Varför inte också prova att äta knäckebröd som man gör i Dalarna - man bryter brödet i filen och klickar över lite lingonsylt. Eller bjud på en festlig och god förrätt med en skiva knäckebröd, en röra av fårost och creme fraiche, samt några skivor parmaskinka - mycket gott!

Knäckebröd med mineraler och extra fibrer
Olika bröd för olika behov är grundtanken för knäckebrödet Wasa Vital. Den som vill hålla magen i god form väljer Wasa Vital Fiber+, ett tunt rågknäcke med sesamfrön samt extra fibrer från vetekli, vetefibrer och inulin. För idrottare och motionärer finns Wasa Vital Sport+, ett grovt rågknäcke med extra magnesium och selen. Speciellt för aktiva kvinnor finns Wasa Vital Spirit+, ett ljusare rågknäcke med tillsats av kalcium. Tanken är att man med kalciumrik kost och motion ska kunna förebygga benskörhet. Extra vitaminer finns i Wasa Vital Frukost+, ett veteknäcke med vallmofrön och med tillsats av vitami-nerna B1, B2, B6 och nicacin.

Knäckebröd av dinkel och korn
Ett knäckebröd med verkligt gamla anor är Speltbröd från Pyramid-bageriet i Dala-Järna. Det är bakat av fullkornsmjöl av dinkel (det svenska namnet är spelt) och korn över öppen eld i vedeldade ugnar. Speltbrödet innehåller en ursprunglig sort av dinkel som odlas ekologiskt av Dinkelcentrum på Gotland, samt ekologiskt odlat korn.

Brödet är gott, lätt knaprigt och sprött samt lagom tuggvänligt. Det innehåller gott om både protein och mineraler.

Dinkel har odlats i Norden sedan stenåldern. För sina hälsobringande egenskaper blev det mycket omtalat genom den tyska nunnan Hildegard av Bingen.

Knäckebröd med anor från Egypten
Från Pyramidbageriet kommer också Spisbröd, ett knaprigt och gott fullkornsknäckebröd av råg, bakat med självsyrad surdeg med egyptiskt ursprung. Denna form av surdeg gör att det bildas enzymer som påverkar matsmältningen på ett positivt sätt. För detta bröd har ägarna Karin och Emad Bayoumy i januari i år fått Gastronomiska Akademiens pris. Förutom i livsmedelsaffärer finns brödet på många restauranger.

Prisbelönt knäckebröd från Dalarna
Det är både skrovligt, något böjt, mjölat och lite bränt. Från Gastronomiska Akademien har dock Vikabröd i Stora Skedvi i Dalarna fått diplom för att det är så gott. Brödet är bakat av fullkornsråg, rågmjöl, vatten, salt och jäst och gräddat över öppen låga i vedeldade ugnar. En nackdel är att brödet kan vara svårt att få tag på, eftersom efterfrågan är större än tillgången. Finns endast i Mellansverige.

Tunnbröd med massor av järn
För den som behöver lite extra järn kan Mjälloms Järnrikebröd vara en bra järnkälla. Det är ett tunnbröd som, förutom grovt vetemjöl och rågmjöl, innehåller nästan fyra gånger så mycket järn som blodpudding. Järnet är av lättupptaglig sort (hemjärn) och kommer från frys-torkat blod från svensk storboskap. Övriga ingredienser är bland an-nat grovt vetemjöl och rågmjöl.

Tunnbröd med spirulina
Extra rikt på högvärdigt protein, vitaminer och mineraler är spirulina
bröd, ett tunnbröd bakat på grovt rågmjöl, rågsikt och spirulina. Spirulina är en mikroalg som användes redan av de gamla aztekindianerna i Mexico. Finns endast i hälsokostbutiker.

Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-01-26

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan