PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
- Älgstek på menyn
- Asiatisk mat
- Bröd: grovt, nyttigt
- Bröd: knaprigt, sprött
- Grilla och njut!
- Halloween
- Julgröt
- Julmat 1
- Julmat 2
- Julmat 3
- Julskinka
- Julskinkan
- Kräftor, surströmming
- Medelhavetsmat
- Midsommarmat
- Sommarköket
- Sushi
- Vinäger med örtkryddor
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Matlagning

Bröd: knaprigt, sprött
Innebrödet med gamla anor

Det är både knaprigt och sprött och alldeles lagom tuggvänligt. Brödkakorna är lite oregelbundna i formen och bär spår av vedeldad ugn. Framför allt är det gott. Så gott att det i februari i år fick Gastronomiska Akademiens pris.

Knäckebrödet från Pyramidbageriet i Hulån i Dalarna är unikt. Bland ingredienserna finns både ekologiskt odlat korn och dinkel. Surdegskultur från Egypten ger också brödet en speciell smak och karaktär.

Snabbt har knäckebrödet från Hulån blivit favoritbrödet på innekrogar i Stockholm. Allt fler livsmedelsbutiker säljer också brödet med.
- Vårt knäckebröd verkar gå hem överallt, säger Karin Bertils-Bayoumy som tillsammans med sin man Emad driver verksamheten.

Knäckebröd har blivit trendigt att knapra på före maten, även på finare restauranger. Ofta är det just knäckebröd från Pyramidbageriet i Hulån i Dalarna, som gästerna bjuds på. Så titta och smaka lite extra nästa gång. Om brödet ser hembakat ut, är sprött och ser ut att ha kommit från en vedeldad ugn, är chansen stor att det är bakat just i Hulån.

Spisbröd, speltbröd och majsbröd med svensk-egyptisk tradition
Pyramidbageriet drivs av Emad och Karin Bayoumy, som startade verksamheten för nio år sedan.

På bageriet bakar man tre sorters bröd - spisbröd, speltbröd och majsbröd. Spisbrödet är gjort på stenmalen råg, grahams- och majsmjöl samt vatten, salt, surdeg och jäst. I speltbrödet finns fullkornsmjöl av två sädesslag med gamla anor, nämligen korn och dinkel (kallas också för spelt). Majsbrödet är bakat på majs- och vetemjöl, vatten och salt samt "pudrat" med en gnutta rågmjöl.

Dinkel blev omtalat redan på medeltiden av den tyska nunnan Hildegard av Bingen för dess hälsobringande egenskaper. Idag vet vi att det innehåller en mängd viktiga näringsämnen, bland annat högvärdigt protein. Viktigt är dock att man odlar en sort som håller en hög kvalitet.
- Den dinkel som vi använder odlas ekologiskt av Dinkelcentrum på Gotland och är av en ursprunglig och hög kvalitet, berättar Karin. Även kornet är ekologiskt. Spisbrödet innehåller surdeg med anor från Egypten och majsbrödet är bakat efter ett egyptiskt recept.


Allt fler vill ha brödet
Karins man Emad kommer från Nildeltat i Egypten, där man har lång tradition av att baka knäckebröd, främst av majsmjöl. Där hade Emad arbetat i många år på sina föräldrars knäckebrödsbageri när han för elva år sedan träffade Karin Bertils, sjuksköterska från Dala-Järna, som var på semester i Egypten. Efter ett år flyttade Emad till Karin i Dalarna och tillsammans startade de bageriet för nio år sedan.
- Den första tiden var det bara vi två, berättar Karin. Allt gjorde vi för hand.

Idag har företaget tolv anställda. Man har också investerat i en kavlingsmaskin och en vedeldad ugn. Ordertelefonen går för det mesta varm. Allt fler har upptäckt deras goda knäckebröd.

Innekrogarnas favoritknäcke
Det första knäckebrödet som såldes utanför den egna byn gick till Fjäderholmarnas Krog och Matmagasin utanför Stockholm, där mästerkocken Gert Klötzke blev imponerad av brödet och presenterade det för Kocklandslaget.

På den vägen är det. Knäckebrödet finns nu på innerestauranger som Operakällaren, Grodan och Vasarestaurangen i Stockholm.
- Vi brukar alltid bjuda på knäckebrödet. Det har det där lilla extra som gör att det är i särklass. Vi vet också att våra gäster gillar det, förklarar Jonas Tjernberg, kökschef på restaurang Grodan.
Dessutom, berättar Karin, finns brödet att få på en hel del andra restauranger i landet, mindre såväl som större. Samt på två restauranger i Moskva.

Representerat svensk matkultur i Paris
Allt fler dagligvarubutiker, bland annat inom Hemköp, KF och ICA, säljer nu också brödet.
- Knäckebrödet verkar gå hem överallt. Folk uppskattar det verkligen och äter det både till vardags och fest. För en tid sedan ringde en äldre dam i Gagnef. Hon ville beställa vårt knäckebröd till sin 70-årsdag. Det tyckte hon var viktigare än tårta.

Nyligen valdes också knäckebrödet till att vara med och representera svensk matkultur på en internationell matmässa i Paris.
- Arrangörerna ville ha något riktigt svenskt och valde vårt knäckebröd, berättar Karin.

Fina utmärkelser
För tre år sedan fick Karin och Emad Bayoumy pris från Sandahl Foundation för sitt fina knäckebröd. I februari i år var det dags igen. Då tilldelades de Gastronomiska Akademiens pris.


Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-03-17

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan