Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
- Älgstek på menyn
- Asiatisk mat
- Bröd: grovt, nyttigt
- Bröd: knaprigt, sprött
- Grilla och njut!
- Halloween
- Julgröt
- Julmat 1
- Julmat 2
- Julmat 3
- Julskinka
- Julskinkan
- Kräftor, surströmming
- Medelhavetsmat
- Midsommarmat
- Sommarköket
- Sushi
- Vinäger med örtkryddor
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Matlagning

Sommarköket
Gott och lättlagat i sommarköket

Gör det enkelt för dig i sommarköket eller i båten. Gör som stjärnkockarna, använd färska, fina råvaror och laga till varsamt.

Vad går väl upp mot färska, kokta sockerärter med lite smör? Eller nykokta rödbetor? Det är bara att botanisera i det egna grönsakslandet, på torget eller i butikernas grönsaksdiskar. Eller förse dig med grönsaker eller bär på närmaste självplock. Pinfärsk, stekt strömming hör också till sommarens läckerheter. Det som blir över kan med fördel läggas in i en god ättikslag på gammaldags vis.

Kom också ihåg de färska örtkryddorna. Basilika till solmogna tomater, oregano till pastan och citronmeliss att blanda i salladen eller dekorera jordgubbstårtan med.

Melonbål svalkar i sommarvärmen
Bjud gästerna välkomna med en läskande bål på cider eller sockerdricka, melon och jordgubbar. En passerstav behövs för att finfördela fruktköttet.

ca 2 liter
1 nätmelon
1½ liter sockerdricka eller cider
jordgubbar delade på längden
isbitar

Dela melonen, ta bort kärnorna och gröp ur fruktköttet. Kör fruktköttet i mixer eller finfördela med passerstav. Häll upp i en bålskål. Tillsätt cider eller sockerdricka, jordgubbar och isbitar. Servera genast.

Sommarpotatis med kaviar och dill -
god och enkel aptitretare

Spara överbliven kokt färskpotatis i kylskåpet över natten. Skiva potatisen och lägg skivorna platt på ett fat. Klicka på kaviar på varje skiva och strö över nyklippt dill. Gott som liten aptitretare eller som pålägg på hårt bröd.

Ättiksströmming -
gott som pålägg, förrätt eller varmrätt

Pinfärska, stekta strömmingsfiléer, inlagda i ättikslag med rödlök, morötter och en rejäl knippa dill är fest- och vardagsmat för både båtfolk och landkrabbor. Njut på en hård smörgås, eller servera antingen som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med nykokt färskpotatis.

4 portioner
600 g strömmingsfiléer
1 tsk salt
1 kryddmått peppar
1 knippa hackad persilja
1 dl grovt rågmjöl
smör eller margarin till stekning
3-4 skivade rödlökar
1 liten skivad morot
1 knippa dill
4 lagerblad
1 msk krossad kryddpeppar
Lag:
2 dl ättiksprit
1,5 dl socker
5 dl vatten
Lägg strömmingen med skinnsidan nedåt. Salta och peppra.
Lägg ihop filéerna två och två med persilja emellan. Vänd i grovt rågmjöl. Stek strömmingen vackert brun i smör eller margarin. Låt svalna.
Varva strömmingen i en kruka eller bunke med rödlök, morot, dill och kryddor.
Rör ihop lagen tills sockret smält och slå den över strömmingen. Lagen ska täcka strömmingen. Låt stå i kylskåpet minst ett dygn.

Grönt i paket på grillen för sköna utemiddagar

Lägg potatis och lök, eventuellt också grön sparris i portionspaket av folie, lägg på grillen och servera direkt på tallriken. Gott som ensamrätt med en sallad eller tillsammans med kött eller fisk. Sparar dessutom disk.

4 portioner
16-20 små färskpotatisar
ca 150 g salladslök
ev. 1 knippe grön sparris
smör
salt
dill

Skölj, borsta och skiva potatisen tunt. Skölj, ansa och grovstrimla löken. Skär sparrisen i ca 3 centimeter långa bitar. Blanda potatis och grönsaker. Fördela blandningen i fyra högar på folie. Tillsätt några smörklickar, strö över lite salt och lägg i en dillkvist. Vik ihop folien så att den täcker grönsakerna. Ställ foliepaketen på grillen 10-15 minuter eller i ugn, 275º ca 30 minuter. Servera som förrätt eller som tillbehör till kött eller fisk.

Tomatpaj - perfekt bjudmat
En paj är alltid bra bjudmat. Kan göras i ordning helt i förväg och är god både varm och kall. Prova vår tomatpaj med färsk timjan. Ät den tillsammans med en grönsallad eller med till exempel rökt skinka.

4 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1-2 msk vatten
1 krm salt

Fyllning:
600 g tomater
2 gula lökar
smör
färsk timjan
salt
peppar
2 dl grädde
2 ägg
100 g riven västerbottenost

Sätt ugnen på 175º. Arbeta snabbt ihop pajdegen. Låt den vila i kylskåp ca 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter.

Skala, hacka och fräs löken. Smaka av med krydorna. Täck pajbottnen med löken. Skär tomaterna i runda skivor och fördela dem över löken. Strö lite färsk timjan över tomaterna. Vispa samman ägg, riven ost och grädde och krydda med litet salt och peppar. Slå äggsmeten försiktigt över pajen. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen.

Svalkande tomatsoppa -
bra lunch- och uflyktsmat

En kall tomatsoppa svalkar gott under varma sommardagar. Passar också bra att ta med i en termos på utflykten. Om du inte har en mixer eller mixerstav, använd passerade tomater.

3-4 portioner
9-10 (ca 750 g ) färska tomater eller
motsvarande mängd passerade tomater
½ gurka
½ gul lök
1 stjälk selleri
1 tsk socker
½ krossad vitlöksklyfta
½ tsk örtsalt
några droppar Tabasco

Skålla och skala tomaterna. Mixa dem till en puré i en matberedare eller med passerstav. Finhacka gurka och lök. Strimla sellerin. Blanda alla ingredienserna och ställ soppan i kylskåp. Servera soppan kall med bröd.

Grönsaksplättar med tzatziki -
som alternativ till plättar med sylt

Variera plättarna och prova att laga gröna plättar med potatis och rotsaker. Tzatziki, som för tankarna till Medelhavet, smakar gott till.

4 portioner
2 dl grovt rivna morötter
2 dl grovt rivna palsternackor
1 dl finstrimlad purjolök
2 dl grovt riven potatis
2 ägg
örtsalt
svartpeppar

Tzatziki:
4 dl matlagningsyoghurt
1 gurka, riven på den grova sidan av rivjärnet
2-4 vitlöksklyftor, pressade
salt
peppar
Blanda grönsaker och potatis med uppvispat ägg. Krydda med örtsalt och peppar. Blanda väl. Hetta upp en stekpanna. Tillsätt en klick smör eller margarin. Klicka ut smeten till plättar och stek på medelvärme 2-3 minuter på varje sida. Håll plättarna varma. Blanda samman ingredienserna till tzatzikin. Servera grönsaksplättarna med en klick tzatziki.

Marängtårta med bär -
god och lättgjord namnsdagstårta

Uppvakta Sara, Margareta, Johanna och de andra namnsdagsbarnen i fruntimmersveckan med en lättgjord och festlig tårta. Fyll färdiga marängbottnar med bananskivor eller bär och dekorera med till exempel jordgubbar, smultron eller hallon samt lite grädde. Några blad citronmeliss gör att den ser extra festlig ut.

6-8 portioner
2 färdiga marängbottnar
frukt eller bär som fyllning
rikligt med bär att lägga ovanpå tårtan
1 dl vispgrädde eller vaniljvisp
ev några blad citronmeliss till garnering

Lägg frukt eller bär, t.ex. bananskivor, hallon eller skivade jordgubbar mellan marängbottnarna. Lägg sedan rikligt med bär, t.ex. jordgubbar, hallon, smultron eller blåbär ovanpå. Garnera med grädden eller vaniljvispen. Om du vill ha en mindre söt tårta, använd bara en botten och lägg bären direkt ovanpå.

Aprikos- och nektarinsmoothie -
gott för både barn och vuxna

Bjud både barn och vuxna på ett glas fruktsmoothie. Aprikoser och nektariner smakar gott tillsammans. Eller prova med andra frukter och bär. En mixer eller mixerstav behövs för att konsistensen ska bli den rätta.

1-2 glas
1 nektarin
3 aprikoser
2 dl mild naturell yoghurt (kylskåpskall)
1 msk flytande honung
½ msk pressad lime

Skär nektarinen och aprikoserna i bitar och ta bort kärnorna. Mixa nektarinen, aprikoserna och yoghurten. Tillsätt honungen och den pressade limen och mixa ytterligare några sekunder. Servera genast.




Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-06-26

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan

seo services

traffic realys

garcinia cambogia