Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
- Älgstek på menyn
- Asiatisk mat
- Bröd: grovt, nyttigt
- Bröd: knaprigt, sprött
- Grilla och njut!
- Halloween
- Julgröt
- Julmat 1
- Julmat 2
- Julmat 3
- Julskinka
- Julskinkan
- Kräftor, surströmming
- Medelhavetsmat
- Midsommarmat
- Sommarköket
- Sushi
- Vinäger med örtkryddor
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Matlagning

Vinäger med örtkryddor
Smaksätt vinägern med färska bär och örtkryddor

Passa på och smaksätt vinägern med färska örtkryddor nu när de är som finast. Det enda som behövs är färska örtkryddor och några flaskor vitvins- eller äppelcidervinäger samt lite omvårdnad.

Stoppa några kvistar örtkryddor i en flaska vinäger. Eller gör som på Rosendals Trädgård på Djurgården - smaksätt med hallon och apelsin. Låt sedan vinägern stå och dra åt sig smaken. Förutom till vinägretter använder du sedan vinägern som smaktillsats i såser och marinader. En flaska örtvinäger i en vacker flaska är också en fin gåbortpresent.

Välj örtkryddorna efter din egen smak
Det finns många örtkryddor att välja mellan för att vinägretten ska få rätt smak. Klassiker är basilika, dragon, oregano, rosmarin, timjan och citronmeliss. Du kan också prova med dillblad och dillfrön, vitlök och korianderfrön. Eller smaka dig fram till din egen favorit eller blandning av olika örter.

Tänk också på vilken sorts mat du ska använda vinägern till. Basilikavinäger smakar exempelvis gott i en dressing till tomatsallad, medan koriandervinäger är perfekt i en dressing till hårdkokta ägg.

Välj rätt örtkrydda:

Basilika: Tomatsallad eller annan sallad, grillade tomater, kyckling
Dragon: Kyckling, kalv, fisk och ris
Oregano: Pizza, tomater, kött- och grönsaksrätter
Mynta: Lamm
Rosmarin: Lamm, tomatsås, ris, sallader, äggrätter
Timjan: Potatisrätter, fisk och kyckling
Citronmeliss: Sallader
Dill, frön eller blad: Lamm, fisk, ris
Vitlök: Sallader, kötträtter
Korianderfrö: Grönsaksrätter och hårdkokta ägg

Samt till många andra rätter - bara att prova sig fram!


Vinäger med hallon och citrusfrukter
På Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm använder man också bär och frukt för att smaksätta vinägern.

5 dl vitvins- eller rödvinsvinäger
2 dl färska hallon
1 skivad apelsin eller citron

Rensa och skölj hallonen noga. Skala och skiva apelsinen och dela skivorna i mindre bitar. Lägg hallonen och apelsinbitarna i flaskan eller burken. Häll på vinägern, förslut flaskan eller burken med till exempel en kork och låt stå i rumstemperatur ett par veckor. Sila sedan bort bären och frukten. Håller sig i kylskåp ett par månader. Ger god smak åt salladsdressingar, såser och marinader.

Du kan också byta ut apelsinen mot en citron. Vinägern får då en syrligare smak. En annan god kombination är hallon och brun basilika.

Örtvinäger för dig som har bråttom
Om du har ont om tid, prova en snabbvariant. Du lägger helt enkelt ner några kvistar örtkryddor och några vitlöksklyftor i en vinägerflaska. Sedan får det hela dra ett par veckor innan vinägern är klar att använda.

5 dl vitvinsvinäger
2 stora örtkvistar, t ex timjan eller dragon
ev. 4 skalade vitlöksklyftor

Häll av lite vinäger från flaskan. Skölj örtkvistarna noga och stick ner dem i flaskan tillsammans med vitlöksklyftorna. Fyll på med vinäger så att flaskan blir nästan full. Förslut flaskan igen (locket måste vara syrabeständigt så att det inte oxiderar) och låt den stå i rumstemperatur ett par veckor. Skaka flaskan då och då. Ta bort kvistarna. Vinägern är nu klar att använda. Förvara i kylskåp, där den håller sig ett par månader.

Örtvinäger efter konstens alla regler
Om du lägger ner lite extra tid på att förbereda vinägern får du också ut mera smakämnen från örtkryddorna.

- Plocka örterna när de är fräscha och ta bort skadade och torra blad och kvistar. Skölj dem också noga, speciellt från jordrester, innan du blandar dem med vinägern, eftersom det i jorden kan finnas oönskade bakterier.
- Stöt kryddorna i en mortel och lägg dem i en noga rengjord flaska med vid hals så att de lätt går ner. Till 5 dl vinäger är det lagom med ungefär 10 matskedar hackade örter.
- Hetta gärna upp en del av vinägern, dock utan att den kokar, och slå den på örterna så mycket att de täcks. Då förebygger du bakterietillväxt. Låt svalna och häll sedan resten av vinägern över.
- Skruva på locket (måste vara syrabeständigt så att det inte oxiderar).
- Ställ flaskan i rumstemperatur i ca två veckor och skaka om en gång om dagen. Efter en till två veckor brukar vinägern ha fått lagom smak - smaka gärna av! Om vinägern står mörkt, får du räkna med längre tid.
- Sila bort örterna och häll upp vinägern i en ren flaska. Skriv etikett så att du kommer ihåg vad flaskan innehåller.
- Förvara vinägern svalt. Håller sig ett par månader i kylskåp.

Frövinäger
Frön av dill, fänkål och koriander går också att smaksätta vinägern med. Till 5 dl vitvins- eller äppelcidervinäger är det lagom med 2 strukna matskedar frön. Dillvinäger passar till exempel bra i en vinägrett till gurksallad.

Klassisk vinägrett
En vinägrett på olja och vinäger är det klassiska sättet att sätta extra piff på salladen. Använd gärna raps- eller olivolja som innehåller gott om nyttigt, enkelomättat fett. Genom att använda örtvinäger behöver du inte tillsätta extra örtkryddor. En magrare dressing får du genom att byta ut 1/3 av oljan mot vatten.

1 del vinäger
lite salt
vit- eller svartpeppar
3-4 delar olja, efter smak
ev. vitlök och örter
Allt blandas. Tillsätt oljan sist.


Örtmarinad med vitlök
Prova en marinad med rosmarin, dragon och vitlök att marinera kycklingen i.

4 portioner
½ dl örtvinäger smaksatt med t.ex. rosmarin eller dragon
½ dl olja
2 st krossade vitlöksklyftor
1 tsk örtsalt eller salt
1 krm svartpeppar
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Pensla kycklingdelarna med marinaden, innan de grillas eller sätts in i ugnen.


Vill du veta mer om kryddörter? I Örtaboken av Jekka McVicar (Wahlströms) finns 300 örter beskrivna samt hur man odlar och tar dem tillvara. I bokhandeln finns också andra bra handböcker.

Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-06-26

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan