PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
- Älgstek på menyn
- Asiatisk mat
- Bröd: grovt, nyttigt
- Bröd: knaprigt, sprött
- Grilla och njut!
- Halloween
- Julgröt
- Julmat 1
- Julmat 2
- Julmat 3
- Julskinka
- Julskinkan
- Kräftor, surströmming
- Medelhavetsmat
- Midsommarmat
- Sommarköket
- Sushi
- Vinäger med örtkryddor
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Matlagning

Julmat 2
Så äter dietisten julbord

Många människor har funderingar på hur man bör göra när man står framför ett rikligt uppdukat julbord. Gör som dietisten, blir mitt råd - välj sådant du tycker bäst om.

Att vara dietist är bland det roligaste som finns. Det innebär dock att man ofta har ögonen på sig. Framförallt spänns ögonen i mig när jag äter julbord.
Kommentarer som "nu ska vi se vad dietisten tar" är vanliga. Alla noterar vad som ligger på tallriken efter ännu ett varv runt det aptitligt lockande julbordet.

Nu gör jag nog flera besvikna genom att faktiskt äta allt på julbordet. Ser vi julens högtid i relation till hela året, inser vi nämligen lätt att julafton, juldagen, annandag jul, lucia och kanske ytterligare någon dag blir försumbara. Det är de vanliga dagarna som är betydelsefulla. Lär vi oss skilja på vardag och helg kan vi tillåta oss att äta allt från julbordet med gott samvete.

Sju varv runt bordet
Jag har någon gång lärt mig att man ska gå och hämta mat sju gånger och det efterlever jag med glädje. Jag börjar med att gå runt hela julbordet och titta på vad som erbjuds. Jag bygger en strategi för hur jag ska ta mig an all maten.

Givetvis börjar jag med sillen och potatisen. En hård brödbit passar också bra. Jag har en benägenhet att göra smörgås vid bordet och så gör jag även vid jul. Sill på hård smörgås är bra mat och det kan man äta året runt.

Fisk är gott
Jag fortsätter mitt ätande genom att välja mer fisk. Fisk är gott och dessutom nyttigt. På julbordet finner vi ofta lite annorlunda varianter av många fisksorter. Lax var för inte länge sedan lyxmat och idag kan vi finna lax till ett bra pris, både på restaurang och i butik. Lax är en fet fisk som ändå är bra för hälsan. Jämför vi lax med t.ex. korv så är den inte lika fet och bidrar dessutom med bra fetter.

Skinka hör julen till
Korvarna kan variera på ett julbord och jag väljer den som ser godast ut. Oftast blir det någon rökt variant. Skinka är bra mat och hör julen till. Egentligen tycker jag att griljeringen är godast, men berätta det inte för någon! Det ska absolut vara mycket senap. Till skinkan passar hårt bröd och knäckebröd är ju det bästa bröd som finns.

Sallader och varmrätt
Hur man sedan fortsätter kan variera. Jag väljer att undersöka salladerna och grönsakerna. Det är ofta sparsamt med färska grönsaker på julbordet. Däremot finns rödbetssallad, legymsallad och diverse andra salladsblandningar och jag väljer lite av varje.

Nåväl, nu har jag gått fyra rundor runt bordet och det är dags att äta varmrätt. Jag väljer snabbt Janssons frestelse och rödkål. Köttbullar och prinskorv finns ofta med i vardagsmaten så det hoppar jag över just nu.

Äntligen dessert
Äntligen har jag kommit fram till dessertbordet. Här gör jag som vanligt: Jag väljer allt! Min riktiga favorit är ris à la Malta och av det tar jag en stor sked. Knäck och ischoklad äter jag egentligen bara till jul och jag njuter extra mycket när jag väl gör det. Slutligen hämtar jag en tallrik frukt och pepparkakor och dricker en kopp kaffe.

Jag har nu avverkat mina sju varv runt bordet och jag är mätt och nöjd. Jag drar mig till minnes när jag var i Perth i Australien och tog med mig ett gäng ungdomar till Miss Mauds restaurang för att äta smörgåsbord. Alla var lika fascinerade av att vi faktiskt satt och åt i flera timmar. Miss Maud är en dalkulla som flyttade till Australien för många år sedan och som har byggt upp en restaurangkedja där hon till och med serverar prinsesstårta på smörgåsbordet. Maud, liksom jag, hävdar att mat är njutning och allt är tillåtet att äta. Hela tiden är det viktigaste hur ofta och hur mycket man äter av allt.

Smaklig julspis önskar

Julmat del 1
Julmat del 2
Julmat del 3Bim Åkers   Källa: PrimaVi Datum: 00-12-07

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan