Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
- Antioxidanter
- Energibehov, 1
- Energibehov, 2
- Energibehov, 3
- Fettbehov, 1
- Fettbehov, 2
- Fettbehov, 3
- Glykemiskt index
- Hunger och matlust
- Kolhydrater
- Kostfibrer
- Kosttillskott?
- Mineraler
- Vitamin A
- Vitamin B1
- Vitamin B1
- Vitamin B12
- Vitamin B2
- Vitamin B3
- Vitamin B6
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin D (2)
- Vitamin E
- Vitamin Folacin
- Vitamin K
- Vitaminer
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Näringslära

Vitamin B1

Vitamin B1 / Tiamin

Rekommenderat dagligt intag:
Män: 1,4 mg Kvinnor: 1,1 mg Gravida kvinnor: 1,5 mg Ammande: 1,6 mg

Behövs för
Tiamin är ett vattenlösligt vitamin och kroppen kan inte lagra vitaminet i någon större mängd. Tiamin behövs för energiomsättningen, för utnyttjandet av kolhydrater i kroppen samt för normal funktion hos muskler och nerver. I Sverige är det dock i stort sett endast alkoholmissbrukare som drabbas av tiaminbrist.

Brist
Lindrig brist ger nedsatt aptit, trötthet och koncentrationssvårigheter. I riskzonen befinner sig framför allt alkoholister, som har ett ökat behov av B1-vitamin samtidigt som de har sämre förmåga att tillgodogöra sig det.

Källa
Tiamin förekommer i de flesta livsmedel av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Magert griskött är ett av de livsmedel som innehåller mycket tiamin. Inälvsmat, ärter och bönor innehåller också rikligt med tiamin.

Känsligt vitamin
B1-vitamin är känsligt för vattenurlakning och värme och bevaras bäst vid måttliga matlagningstemperaturer. Lång varmhållning ger stora förluster.

Exempel på livsmedel med vitamin B1:
Livsmedel gram/port. mg B1
grisfilé 100 1
griskotlett 100 0,8
kycklinglever 100 0,6
kassler 100 0,4
köttbullar 100 0,6
vita bönor i tomatsås 250 0,4
ärtsoppa m fläsk 300 0,3
cornflakes 25 0,4
spagetti, kokta 150 0,3 *
råris, kokt 150 0,2

* berikat
Källa: Näringstoppen, SLV 1992

Bim Åkers   Datum: 00-03-06


Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan