Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
- Antioxidanter
- Energibehov, 1
- Energibehov, 2
- Energibehov, 3
- Fettbehov, 1
- Fettbehov, 2
- Fettbehov, 3
- Glykemiskt index
- Hunger och matlust
- Kolhydrater
- Kostfibrer
- Kosttillskott?
- Mineraler
- Vitamin A
- Vitamin B1
- Vitamin B1
- Vitamin B12
- Vitamin B2
- Vitamin B3
- Vitamin B6
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin D (2)
- Vitamin E
- Vitamin Folacin
- Vitamin K
- Vitaminer
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Näringslära

Vitamin D


Rekommenderat dagligt intag:
Vuxna: 5 µg Äldre som får lite dagsljus: 10 µg Gravida kvinnor: 10 µg Ammande: 10 µg

Behövs för
D-vitamin behövs för kroppens omsättning av kalcium och fosfat.

Källor
Vitamin D eller kolekalciferol, kan bildas i huden under inverkan av solljus eller tillföras via kosten. I den svenska kosthållningen är fet fisk och vitaminerat margarin de viktigaste källorna. Annars är det relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin. Vanlig mjölk innehåller inte mycket D-vitamin, men lättmjölken är berikad och kan därför ge ett litet tillskott.

Toxiskt
Kostundersökningar visar att vi äter lite för lite D-vitamin, ca 2-5 µg per person och dag. Eftersom D-vitamin är fettlösligt kan det lagras i kroppen i framförallt fettväven. Den toxiska dosen anses vara ca 2 250 µg/dag under en längre tid. D-vitamin i stora mängder är skadligt och framkallar illamående, minskar aptiten och ger förkalkningar i vävnaderna framför allt i njurar och lungor. Det rekommenderade dagliga intaget bör därför inte överskridas någon längre tid och absolut inte av barn.

Brist
D-vitaminbrist orsakar rakitis hos barn (engelska sjukan) och därför rekommenderas barn idag att ta s k AD-droppar Rakitis är numera sällsynt i Sverige. Äldre utvecklar osteomalaci (benskörhet) vid D-vitaminbrist. Båda sjukdomarna är en följd av minskad inlagring av kalcium och fosfat i benväven. Tidiga bristtecken är allmänna symptom som retlighet och dålig aptit.

Exempel på livsmedel med D-vitamin:
Livsmedel gram/port. µg D
ål 50 18
lax 125 16
makrill 125 16
sill 125 15
strömming 125 12
tonfisk i olja 75 4,4
gädda 125 2,5
torsk 125 1,2
lättfil 250 1
lättyoghurt 250 1
Dophilus 250 1
lättmjölk 200 0,8

Källa: Näringstoppen, SLV 1992

-   Datum: 00-03-06


Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan