Motion/ Artikelnr. 4024

Hur ska jag hinna med både familjen och min träning?
20091207 Av Elisabeth Tollemark

Hur lätt är att att hålla sitt fokus på träning och ev tävling när du har en familj med småbarn? Dagen består ju också av att jobba, ta sig till och från jobbet och hushållssysslor. Hur ska du göra för att inte behöva skippa din planerade träning. Räcker det med att stå fast vid sina beslut, effektivisera träningen och ha lite tur? Låt oss se.
Att ärligt svara på frågan "Hur viktig är träningen för mig?", är ett första steg. När du får familj förändras ofta prioriteringarna. Men glada och tillfredsställda föräldrar är grunden till en stark familj. Om din träning är viktig för dig och du har utrymme för den kommer det troligen att gagna din familj i form av en gladare, lyckligare och mer välmående förälder.

Kommunicera. Då du har familj behöver du ha en supporter i det du gör. Diskutera och dela din målsättning med din familj. Påminn dem om att familjen kommer först. Men delge också hur viktigt din träning är och vad du har för målsättning och vad som krävs för att du ska nå dina mål. Kommunikation med dem du lever med är alltid grunden till att skapa en trygg relation, den här situationen är inte annorlunda.

Som förälder har du en massa dagliga "måsten", men ju bättre ni diskuterar och kommer överens samt delar sysslorna mellan er desto större är chansen att det finns utrymme för era individuella önskningar.

Stressa inte i de viktiga besluten. När du har ett viktigt beslut att ta, tänk igenom och lugna ned dig. Kanske är inte din första instinkt det bästa beslutet. När du tränar hårt och målmedvetet tänk igenom hur lång tid du behöver vara iväg från din familj och vad som är viktigast för dig. Det finns en tid och plats för allt. Om du slits mellan familj och träning. Tänk noga igenom de beslut du tar och vilken effekt det kommer ha i ditt familjeliv.

Hitta tider att träna som kanske inte "påverkar" familjelivet så mycket. Det här tipset kanske inte funkar för alla. Men att sätta klockan på en tid innan övriga familjen har vaknat är ett litet tips att få in egen tid för träning. En till ett par gånger i veckan kanske du kan träna ett morgonpass. Om ni är ett par som båda önskar träna kanske ni kan växelträna på morgonen och ta varannan morgon.

Involvera familjen i din tävling och träning. Stolta barn och en stolt man/fru kan öka motivationen hos er båda att ställa upp för varandra. Kanske kan ni träna tillsammans. Många träningsanläggningar har barnpassning.

Meningsfull träning. Träna med kvalité blir viktigare när tiden är begränsad.
Det finns tränande som menar att de blivit både snabbare och uthålligare efter att de fick lov att skära ned på träningen pga familjebildning. Träningspassen blev tydligare målsättningsmässigt och varje minut räknas på ett annat sätt.

Använd dig av termen WIN (What´s Important Now). Vad är viktigt just nu. Det hjälper dig att fokusera på en sak i taget och att inte slösa energi på vad du borde göra om inte om fanns. Slutför där du är. Är det jobbprojekt, ta det först. Leka med barnen, gör det med närvaro. Tränar du så, träna.

Om du tävlar mycket inom din idrott så hitta lopp eller tävlingar som du kan kombinera med en mini-semester för familjen. Dela din kärlek med din familj.
Att växa upp i en hälsosam miljö är en gåva till alla barn. Att tidigt lära dem vikten av bra kost och rörelse, kommer betyda mycket i deras uppväxt och deras utveckling, och ge dem ett välmående liv.

Bra kommunikation och att ta de rätta besluten är nycklarna till att få det att funka.
I slutänden är det värt att hitta balans. Att skippa ett träningspass för att lära barnen cykla kan vara det vedträ i brasan som ger dig lust och energi i kommande träningspass.

Lagom är ett märkligt ord. Men bra. Det betyder att det ska räcka "laget om". Så kan du tänka. Lagom för dig kan vara att du ska räcka till för din träning, men du ska också räcka till för dina nära och kära. Laget om.
Medical Link 3W AB
Ystadsvägen 115
121 51 Johanneshov
Tel 08 600 15 25
http://www.medicallink.se
Artikelfakta
Källa:
Artikel skrevs: 2009-12-07 Senaste ändrat: 2009-12-07