Sex/ Artikelnr. 585

Sexlusten
Hormon minskar förmågan att ha sex

Sexlusten och den rent fysiska förmågan går inte alltid hand i hand. Det noterar tyska forskare som i försök sett att nivåerna av hormonet prolactin, vilket minskar förmågan att ha sex, ökar i kroppen efter en orgasm.
Upptäckten av den ökade produktionen av prolactin i samband med orgasm gjordes av två tyska forskare vid Institutionen för medicinsk psykologi vid universitetet i Essen. I försöket ingick tio kvinnor som fick onanera sig till orgasm och därefter tog forskarna blodprover för att mäta en rad olika hormonnivåer.

Aktiverar mjölkproduktionen
Såväl nivåerna av hormonerna noradrenalin och adrenalin steg i takt med att den sexuella upphetsningen ökade. Till sin förvåning kunde också forskarna konstatera att prolactin-nivåerna fördubblades hos kvinnorna efter orgasmen. Denna fördubbling kvarstod sedan i ända upp till en timme innan den återgick till det normala. Hormonet prolactin produceras i hypofysen och sedan tidigare mest känt för att aktivera mjölkproduktionen hos kvinnor som just fött barn.

Mindre prolactinökning hos män
I tidigare forskningsförsök har de tyska forskarna konstaterat att höga halter av prolactin minskar den sexuella förmågan hos både män och kvinnor. De tidigare försöken visar dock att ökning hos män är betydligt mindre än hos kvinnor.

Nu återstår att se om något läkemedelsföretag nappar på de nya kunskaperna kring prolactin. Ett preparat som sänker prolactin-nivåerna skulle rent teoretiskt kunna medföra att man skulle orka med flera orgasmer nära inpå varandra.
Medical Link 3W AB
Ystadsvägen 115
121 51 Johanneshov
Tel 08 600 15 25
http://www.medicallink.se
Artikelfakta
Författare: Ola Blomqvist
Källa: PrimaVi http://www.primavi.se
Artikel skrevs: 2000-08-28 Senaste ändrat: 2000-08-28