PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Artikelarkiv
Snabb behandling med tandimplantat i överkäken ger bra resultat
Pressmeddelande från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet 2008-02-06
Direkt eller tidig belastning av tandimplantat i överkäken uppvisar samma kliniska resultat som tandimplantat som fått läka in under flera månader innan tänderna monteras. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Överkäkens ben är normalt porösare än underkäkens. Detta har medfört längre inläkningstid för tandimplantat som installeras i överkäken jämfört med i underkäken. Under implantatens inläkningstid kan patienten tvingas använda en tillfällig tandprotes. Tandprotesen har ofta dålig passform, kan släppa från sitt fäste och falla ner i munnen när patienten äter. Detta är ett socialt handikapp för patienten och förkortad behandlingstid är därför positivt.
Leg tandläkare Kerstin Fischer har i sin avhandling utvärderat två patientgrupper. Den ena gruppen bestod av 24 patienter som var helt tandlösa i överkäken. Dessa patienter delades in två grupper där 16 patienter fick sina tandbryggor monterade på tandimplantaten efter i medeltal tretton dagar och åtta patienter fick sina tandbryggor efter tre till fyra månader. Efter fem år visades att i genomsnitt hade de patienter som genomgick snabb implantatbehandling samma kliniska resultat som de patienter vars behandling innebar flera månaders lång inläkningstid av tandimplantaten.

Avhandlingens andra patientgrupp bestod av totalt 32 patienter som saknade en eller flera tänder i överkäken. Sexton patienter som saknade en enda tand fick en tandkrona monterad på implantatet samma dag som operationen utfördes. Sexton andra patienter som saknade flera tänder fick sina bryggor monterade efter i medeltal 16 dagar. Efter ett år hade endast ett av totalt 53 installerade implantat förlorats. Det förlorade tandimplantatet var installerat i mycket poröst käkben.
- Sammanfattningsvis kan man konstatera att direkt eller tidig belastning av tandimplantat i överkäken resulterar i samma kliniska resultat som efter att implantat fått läka in i flera månader före belastning med en tandkrona eller tandbrygga, säger Kerstin Fischer.

FAKTA DENTALA IMPLANTAT
Implantatet är en slags artificiell tandrot av titan. Titanskruven opereras in i käkbenet och läker fast där för att användas som fäste för kronor, broar eller proteser. Metoden uppfanns av professor Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin under 1960-talet. Det finns flera typer av titanfixturer, men alla bygger på att titanmetallen har den unika egenskapen att kunna osseointegreras.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper
Avhandlingens titel: On immediate/early loading of implant-supported prostheses in the maxilla
Avhandlingen försvaras fredagen den 8 februari, klockan 13.00, hörsal Arvid Carlsson, Medicinaregatan 3, Göteborg


-   Källa: forskning.se Datum: 08-02-12

Utskriftsformat Tipsa en vän!


Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan