PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Artikelarkiv
För tidigt födda barn svårbehandlade för tandläkare
Pressmeddelande från Malmö högskola 2008-07-28
En studie gjord vid Malmö Tandvårdshögskola visar att barn som föds mycket för tidigt ofta kan vara svåra att behandla när de hamnar i en tandläkarstol.

Senare års forskning har visat att barn som föds mycket för tidigt, oftare än andra barn kan få inlärnings- och koncentrationsproblem. Deras sociala beteende kan också påverkas.
Problemen kan bli särskilt tydliga när det ställs stora krav på barnen, exempelvis när de ska undersökas av en tandläkare.
 Det är en stressfull situation för alla barn och de kan bland annat reagera med att bli okoncentrerade. För barn som är för tidigt födda kan det var extra svårt och det ökar risken för tandvårdsproblem bland dessa barn, säger Susanne Brogårdh-Roth, specialist i barntandvård och doktorand vid Malmö Tandvårdshögskola..
Med hjälp av tandvårdsjournaler har hon studerat hur barn i åldern 3 till 6 år, som fötts tre till fyra månader för tidigt, har reagerat när de behandlats av tandvården. Hon har sedan jämfört resultaten med en motsvarande grupp barn födda efter fullgången graviditet.
 Jag fann att det är dubbelt så vanligt med problem både vid den kliniska undersökningen och vid behandlingssituationer hos för tidigt födda barn jämfört med andra barn.

För att minska problemet behöver barnen förberedas noga av föräldrarna inför tandläkarbesöket. Tandvårdens personal måste också individualisera omhändertagandet av barnet och bland annat ge dem extra mycket tid, menar Susanne Brogårdh-Roth.
 För vi har sett att får barnen hål i sina tänder så kan det bli problem när de ska lagas. Det är därför extra viktigt med regelbunden tandborstning och bra kosthållning för att förebygga karies hos dessa barn.

Men problemet har i de flesta fall försvunnit när barnen kommit upp i skolåldern. Enligt Susanne Brogårdh-Roth kan det bero på att barnen mognat men också på att tandvården är duktiga på att ta hand om för tidigt födda barn.

För mer information kontakta Susanne Brogårdh-Roth på telefon 040-665 84 80, mobil 0734-25 95 00 eller via e-post: susanne.brogardh@mah.se


-   Källa: forskning.se Datum: 08-08-07

Utskriftsformat Tipsa en vän!


Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan