PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
- Äta eller inte äta
- Betyg
- Dieter
- Dietisten tror på tomtar och troll
- Frukostvanor
- Gå ner i vikt
- Juletid
- Kanel
- Kostbudskapet
- Lägg ner
- Läs Dietist Bims blogg
- Låt oss slippa banta
- Matbordet
- Matbudskapet
- Minst ett om dagen
- Mys i skolan
- Nyårslöfte en bit in på det nya året
- Påskägg
- Stäng av hissarna
- Storleken
- Sugen på choklad
- Tänk på dig själv
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Reflektioner

Mys i skolan

Låt oss börja träna på att umgås utan att äta och dricka något. Det är faktiskt möjligt att tex gå på bio utan att äta godis, popcorn eller något sådant. Ofta är detta med att umgås och fika så slentrianmässigt också att vi inte ens känner vad vi smakar. Starka är de krafter som vill locka oss att förtära något. Jag önskar att i alla fall skolans personal ställer sig på samma planhalva som jag. Låt oss jobba mot samma mål och visa barnen på alternativa sätt att fira och umgås.

Jag talade precis med en mamma till en tjej som gått i Viktiga Gruppen, VG. VG är en kurs som erbjuds barn som har en överkänslighet för för mycket energi. Barnen är mellan 9 - 12 år och kursen arrangeras genom ett samarbete mellan Folkhälsoenheten, Primärvården, Skolhälsovården och Idrottsrörelsen i Uppsala län.

Fem godsaker per barn
Mamman jag talade med var bekymrad över att hennes dotter hade berättat en kväll att hon skulle ha fika med sig till skolan morgonen därefter. Läraren hade bestämt att barnen skulle få fika när de uppnått ett gemensamt mål i klassen. Fem barn skulle ansvara för att ha med sig något till klassens 30 elever. Varje barn skulle alltså få fem godsaker vardera.

Mamman blev förvånad att en lärare kommit med ett sådant förslag när vi idag vet att många barn har problem med att äta lagom mycket mat och framförallt lagom mycket godsaker, såsom kakor, bullar och godis.

Umgås = äta och dricka
I Viktiga Gruppen har vi talat om att vi många gånger äter och dricker så fort vi träffas och umgås. Vi är inkörda på att om vi får besök så ska det alltid bjudas på något. Ska vi titta på en film så måste vi ha en popcornkartong i knäet. Till och med i skolan ska det alltså fortfarande firas med bullar och annat godis och detta förundrar även mig som dietist.

Energibalans
Överallt kan vi läsa om hur barn rör sig mindre och mindre. Samtidigt skrivs det ofta om att barn äter mycket godis, dricker läsk och äter mer snabbmat. Gör vi inte av med tillräckligt mycket energi blir resultatet att vi går upp i vikt och till slut blir feta.

Vi människor behöver hitta en energibalans för att hålla en bra vikt. Energibalans nås när vi äter mat med lika mycket energi som vi gör av med i form av bl a rörelse och motion. Jag trodde att lärare i dagens skola var så pass insatta i detta, att mys i form av fika inte förekom längre i klassrummen.

Massage istället
Jag tror att lärare har pedagogiska färdigheter att hitta på andra saker än att äta och dricka när barnen ska göra något utöver det vanliga. Visst kan läraren t ex läsa högt ur en bok eller kanske låta barnen massera varandra med lugn musik i bakgrunden? Vad sägs om att se en film tillsammans? Hur skulle det vara om fem elever får i uppgift att leta fram en rolig historia och sedan berätta den inför sina kamrater? Skulle man kunna tänka sig att barnen får lägga pussel, spela spel eller göra snögubbar tillsammans? Kanske man kan leka Följa John runt skolhuset?

Låt skolan vara fri från frestelser
Mamman jag talade med berättade hur hon blivit otrevligt bemött när hon kontaktat läraren och berättat om sin uppfattning. Läraren förstod inte alls problemet. Jag kan inte annat än beklaga att det ska vara så här. Jag tycker att skolan ska vara en plats där frestelser lyser med sin frånvaro. Hela tiden bombarderas vi med godis och snabbmat. Många människor finner det jobbigt att ens röra sig på stan. Överallt finns det godis, korv, läsk etc.

Naturligtvis är det upp till var och en att avgöra vad man ska äta och jag är snar med att säga att vi ska äta allt. Vi ska äta godis, bullar och pizza också om vi vill - vissa av oss behöver dock ransonera mat av den typen och jag tycker att skolan ska få vara en fristad från dessa saker.

Visa på alternativ
Skolan har en ypperlig möjlighet att visa barnen vilka alternativ som finns. Att godis, bullar och kakor finns är inget som barnen behöver påvisas. Det blir de varse på andra håll. Skolan skulle kunna hjälpa barnen att finna andra saker att göra när det är något att fira. Skolans anställda borde locka barnen till att använda sin fantasi tycker jag. Att låta föräldrar baka kakor och bullar är verkligen inte att uppmuntra barnen att tänka nytt. Jag önskar att skolans personal ställer sig på samma planhalva som jag. Låt oss tillsammans jobba mot samma mål och visa barnen på alternativa sätt att fira och umgås.


Bim Åkers   Källa: PrimaVi Datum: 06-02-15

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan