PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
- Äta eller inte äta
- Betyg
- Dieter
- Dietisten tror på tomtar och troll
- Frukostvanor
- Gå ner i vikt
- Juletid
- Kanel
- Kostbudskapet
- Lägg ner
- Läs Dietist Bims blogg
- Låt oss slippa banta
- Matbordet
- Matbudskapet
- Minst ett om dagen
- Mys i skolan
- Nyårslöfte en bit in på det nya året
- Påskägg
- Stäng av hissarna
- Storleken
- Sugen på choklad
- Tänk på dig själv
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Reflektioner

Betyg
i uppförande och ordning är att börja i fel ände

Under en tid har politiker talat om att återinföra betyg i uppförande och ordning i skolan. Föräldrar ska ges möjlighet att be om ett utlåtande om hur deras barn klarar av att fullfölja uppgifter i skolan, hur de är mot sina kamrater osv. På detta sätt ska man få lugn och ro i klassrummen och eleverna ska få en dräglig inlärningsmiljö. Jag tvivlar starkt på att en sådan åtgärd kommer att få önskat resultat.

När jag hör politiker sitta i tv och allvarligt diskutera om återinförande av betyg i uppförande och ordning så blir jag helt förundrad. Hur tänker de egentligen? Att betyg ska göra skillnad för den som har svårt att koncentrera sig och som lätt får vredesutbrott osv tror jag är helt uteslutet. Möjligen att omdömen i uppförande och ordning kan påverka några få elever och den stora frågan finns fortfarande kvar, hur kommer vi åt roten till det onda?

Livskunskap på schemat
Politiker bör istället diskutera och tala om att införa mat, rörelse och livskunskap som en permanent och obligatorisk del i skolan. Som det har varit de senaste åren har just hemkunskap och idrott fått vika på foten för andra "viktiga" ämnen såsom historia, språk, matematik t ex. Nu är det i och för sig många skolor som åter inför idrott några timmar i veckan men matens betydelse är fortfarande oerhört eftersatt.

Tänk om skolministern och andra politiker ändå talade om att lagstadga elevers rätt till frukost, mellanmål, lunch och mellanmål i skolans regi. Tänk när de lagstiftar om en timmes rörelse varje dag för alla elever. Då kan vi börja närma oss en lösning på den fetma- och ohälsoepidemi som rasar. Först då ger vi alla en vettig chans att få göra sitt bästa i skolan och i livet.

Det viktigaste först
Bland det viktigaste som jag som dietist försöker förmedla till är att vi bör aldrig hoppa över måltider och aldrig låta det gå för lång tid mellan att vi äter. Vi bör inte heller äta hela tiden och vi bör äta sockerrika livsmedel i samband med en komplett måltid snarare än på fastande mage.

Hur lever många unga idag? Jo, de hoppar över frukosten så att de får sova lite längre på morgonen. De är hungriga vid 10 tiden och går då och köper läsk och godis för att vid lunchdags inte känna någon hunger, följaktligen hoppar de över skollunchen. Så på eftermiddagen är deras blodsocker så lågt igen att de tvingas handla lite mer läsk och godis och så känner de sig hyfsat ok för en stund.

Sötsug
När de sedan kommer hem är de ofta sura och griniga och föräldrarna undrar vad som orsakar deras vredesutbrott. Kanske dispyten eskalerar och följden blir att barnet hoppar över middagen också för att senare på kvällen få ett enormt sug efter något sött. Så här fortsätter dagarna som läggs till veckor som läggs till månader. Utan att vi vuxna förstår att beteendet inte beror på att barnet är hopplöst utan att barnet inte har ätit tillräckligt av vanlig mat.

Blodsockercirkus
Dessa barn har en blodsockercirkus i sina kroppar. Ingen människa kan leva gott med ett blodsocker som går upp och ner som en berg- och dalbana. Ett hoppande blodsocker visar sig ofta i svårigheter att koncentrera sig, vredesutbrott, brist på tålamod, brist på empati och även förstås trötthet och huvudvärk. Betyg i uppförande och ordning råder sannerligen aldrig bot på en blodsockercirkus.

Låt oss en gång för alla satsa på betydelsefulla saker. Små steg på rätt väg är att i skolan

* servera frukost, mellanmål, lunch och mellanmål
* planera in skollunchen först, sedan lägga schemat
* införa livskunskap som grundämne
* schemalägga en timmes rörelse varje dag
* låta mat- och rörelselektioner kräva obligatorisk närvaro och vara icke betygsatta
* uppmuntra barnen och ungdomarna att lära för livet och inte bara för betygen.


Vad tycker du? Skriv och berätta! Maila till bim@primavi.se

Bim Åkers   Källa: - Datum: 07-01-22

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan