PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
- Hustrun
- Transexuella
- Transvetism
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Sex & Relationer » Transexualitet

Transvetism

Både man och kvinna

Transvestism - en livsform
Vad är transvestism? Transvestism är en livsform. Den som är transvestit - oftast en man - vill uttrycka kvinnan inom sig, the girl within, främst genom att bära det motsatta könets kläder. Den internationella termen för transvestism bland forskare är cross-dressing. Docter (1997) beskriver olika variationer av cross-dressing, såsom heterosexuella variationer, homosexuella variationer och bisexuella transvestiter. Många transvestiter upplever en förändrad jagkänsla, jagupplevelse vid pendlingen mellan den manliga och kvinnliga könsrollen. Då jag är klädd som man upplever jag mig som heterosexuell, då jag är klädd som kvinna upplever jag mig som lesbisk, uttrycker sig en transvestit i vår undersökning (Larsson, Bergström-Walan, 1999).

Hög status i vissa kulturer
Transvestism har varit känt ända sedan forntiden. Det har utlöpare i alla kulturer, både gamla och nya. Highwater (1982) som studerat den amerikanska indiankulturen skriver att indianerna upplever det som häpnadsväckande att individer i den västerländska kulturen måste hålla sig till en könsidentitet under hela sitt liv, oavsett vilka förändringar som inträffar i individens tillvaro.
Wålinder (1967) påpekar att många indiansamhällen inte bara accepterar transvestism utan att transvestiter också har en mycket hög social status och en viktig funktion till exempel vid religiösa ceremonier.

Förekommer främst hos män
Teoretiskt sett borde fenomenet transvestism vara lika utbrett hos båda könen, men i praktiken visar det sig att det först och främst förekommer hos män. Kvinnor kan gå i manskläder och även på annat sätt uttrycka maskulina känslor helt öppet och utan särskilt ogillande från samhällets sida.

Kan ge tillfällig rollbefrielse från mansrollen
Den senaste forskningen visar att transvestism är ett mycket sammansatt fenomen som innehåller flera motiverande faktorer. Det gäller att försöka förstå samspelet mellan faktorer som: sexuella lustkänslor och icke-erotiska välbehagskänslor tillsammans med upplevelsen av rollbefrielsen från mansrollen genom manifestationen av det andra jaget, cross-gender identity.

Många transvestiter gifta eller sambo
Många transvestiter är gifta eller lever i samboförhållanden. En del män väljer att berätta om sin transvestism för sin partner. Andra lever dolt, av hänsyn till hustrun som uttrycker rädsla för att omgivningen skall märka att mannen är transvestit.

Ur ett brev från en manlig transvestit:
Jag är en äldre man som lever i ett relativt gott äktenskap. Mitt yrke är intressant och skapande. Vi lever ett bra socialt liv och har två välartade gifta barn. Vårt sexuella samliv fungerar bra när det får ske på min hustrus villkor. Trots det skulle jag vilja ha det annorlunda. Jag har under alla år köpt vackra underkläder till min hustru, som jag önskar att hon skall använda vid våra kärleksstunder. Min önskan är att hon skall ha strumpor, strumphållare, minimal trosa samt högklackade skor när vi älskar. Men tyvärr vägrar hon att använda dessa vackra plagg. Hon tycker att det är fnaskigt att klä sig så i hennes ålder på 60 år.

Att jag har sådana här önskningar hör ihop med att jag är en dold transvestit. Jag har tillgång till en lägenhet som min fru ej har kännedom om och där jag skaffat mig en garderob med
kvinnokläder. Där håller jag till när jag har någon stund över för mig själv, klär mig och njuter av min bild i en stor spegel och tar fotos av mig själv. Ibland vid mörka kvällar tar jag en kortare promenad på stan - klädd som kvinna.

Jag har under flera år haft en älskarinna från en landsortsstad som då och då kommit på besök hos mig, vi har älskat, ätit gott och druckit vin. Hon har samma intresse för vackra underkläder och hon har accepterat mig klädd som kvinna. Vi kunde hålla på i många timmar och prova alla varianter jag har av korsetter och strumphållare. Vi hade ett helt fantastiskt förhållande. Tyvärr var hon också gift och hennes man blev misstänksam över alla stockholmsresorna, så våra träffar upphörde.

Det blir mer vanligt att också transvestiter söker psykosexuell terapi såväl tillsammans med hustrun/partnern som individuellt. De söker dock i regel ej för att bli av med sin transvestism. Många transvestiter ser sin läggning som något av det viktigaste i livet. De söker snarare för att få hjälp med diverse problem, exempelvis hur de skall hantera sin transvestism gentemot eventuell partner och övrig familj.

Referenser:
Docter RF et al. Transvestism: a survey of 1032 cross-dressers. Arch Sex Behav 1997; 26: 589-605.

Larsson S, Bergström-Walan M-B. Multi-sexuality, crossdressing and multiplicity of mind. Scand J Sexual 1999; 2: 141-163.

Övriga referenser kan erhållas via Medical Link.

Maj-Briht Bergström-Walan


Maj-Briht Bergström-Walan   Källa: Medical Link

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan