Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
- Färskpotatis
- Frukt & grönt: förvara
- Havre
- Köksträdgården
- Olja: flera sorter
- Örtkryddor
- Råg
- Svamptider
- Torkade frukter
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

 Mat & Dryck » Vegetabiliskt

Svamptider

Svampplockning är idag på väg att bli trendigt. Våra matvanor har förändrats och fler använder svamp som krydda i matlagningen. Genom att lära sig några goda matsvampar och sedan hålla sig till dessa när man är ute i svampskogen minskar man risken att få giftsvampar med sig hem.

I Sverige är vi traditionellt ganska dåliga på att ta hand om den vilda svampen. För länge sedan var svampplockning och svampätande en överklassföreteelse och först under krigs- och depressionsåren började storstadsbefolkningen visa större intresse för svamp. I slutet av 1970-talet kom flera bra svampböcker, svampkurser anordnades av studieförbunden och många lokala svampföreningar bildades. Våra matvanor har förändrats under senare tid och svamp förekommer mer och mer i vår mat då allt fler upptäckt att den kan användas som en krydda.

Själva plockandet av svampen ger också många upplevelser, det speciella ljuset, ljudet eller kanske snarare tystnaden, dofterna och spänningen. Vad ska det bli idag? Har någon annan hittat favoritstället eller kommer jag att få fylla min korg med det gyllengula guldet? Många stressade storstadsmänniskor känner en befrielse när de får ströva runt i svampskogen om hösten. Intresset för friluftsliv har ökat och svampplockning har snudd på blivit trendigt.

Matsvampar
Svamp är en ömtålig färskvara. Förvaras rå svamp olämpligt, t ex i burk eller plastpåse, finns risk för att matförgiftningsbakterier växer till sig. Svamp plockas bäst i korg.

Bakterierna i svamp kan orsaka illamående om de har bildat gifter. Bakteriesporer från jord och skräp kan överleva tillagning och sedan eventuellt utvecklas i t ex stuvningar. Färdiga svamprätter bör aldrig förvaras någon längre tid och alltid förvaras i kylskåp. Djupfrysning är det bästa och enklaste sättet att konservera svamp. Vill man torka svampen bör det ske med god ventilation så att den inte möglar.

Bästa sättet att undvika giftsvampar är att noga lära sig några goda matsvampar och sedan hålla sig till dessa.

Ingen rå svamp i sallader
Konserverad svamp är steriliserad medan rå svamp kan innehålla bakterier som lätt kan växa till sig. Rå svamp bör därför inte blandas i sallader utan använd konserverad svamp. Dessutom bör man tänka på att många människor är överkänsliga mot rå svamp.

Svamp i vegetarisk mat
Svampens smakämnen passar mycket fint ihop med olika matgryn, pasta och grönsaker. Lök, rotselleri och palsternacka går utmärkt ihop med svamp. Pilaffris, matvete eller korngryn blir tillsammans med svampsås och kokta grönsaker en vegetarisk huvudrätt med många fina smakupplevelser. Torkad svamp i bitar eller pulvriserad svamp höjer smaken på gryträtter och färser.

Våra farligaste giftsvampar
De svampar som innehåller gifter som är cellskadande är de farligaste giftsvamparna. Hit hör vissa flugsvampar, gifthätting, stenmurkla och några spindelskivlingar.

Allmänt om förgiftningssymptom kan sägas att det första som brukar hända är att den som blivit förgiftad insjuknar med häftiga magsymptom 8 - 24 timmar efter förtäring. Detta gäller flugsvampar, gifthätting och stenmurkla. När det gäller förgiftning av spindelskivling kommer symptomen efter ett fritt intervall om 3 - 7 dygn efter förtäring. Symptomen är här en brännande törst, trötthet, huvudvärk, allmän sjukdomskänsla, muskel- och buksmärtor, ryggsmärtor samt ömhet över njurarna. Personer som misstänker att de blivit svampförgiftade skall omedelbart uppsöka sjukhus för vård. Detta gäller även om man inte fått några symptom.

Svampkonsulenter
Vid Umeå Universitet utbildas svampkonsulenter. En svampkonsulent kan hjälpa till med att sprida korrekt information om skogssvampens användning som föda, om giftsvampar/svampförgiftningar, svampfärgning osv. Svampkonsulenter är väl spridda över landet med en liten övervikt för de norra delarna.
Mer information kan fås på www.svampkonsulent.nu

Källa:
Matverket. Fakta om maten och hälsan, 1995, Statens Livsmedelsverk.
Medicinskt Forum, Tidskrift för allmänmedicin, 6:96.

Bim Åkers   Källa: PrimaVi

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan