PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
- Färskpotatis
- Frukt & grönt: förvara
- Havre
- Köksträdgården
- Olja: flera sorter
- Örtkryddor
- Råg
- Svamptider
- Torkade frukter
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Vegetabiliskt

Havre
Havre är bra för både hjärtat och magen

Att havregrynsgröt är nyttigt vet vi sedan vi var små. Nu vet vi också varför. Genom att äta en portion havregrynsgröt får man i sig halva dagsdosen betaglukaner, som kan sänka förhöjda blodfetter. Plus en massa andra nyttigheter som kolhydrater, proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen.

Du som inte har havregrynsgröt som favoritfrukost kan istället strö havremüsli på filen samt äta havreknäckebröd och havrekex. Eller tillsätta några deciliter havregryn eller havrekli i brödbaket.

Snart kommer också kontrollerad, "ren" havre, som kan bli ett bra alternativ för glutenöverkänsliga.

Havre är vårt mest näringsrika sädesslag. Förutom kolhydrater innehåller den lättupptagliga proteiner samt fibrer, vitaminer, mineraler och spårämnen. Havre innehåller också en del fett, som gör att den lätt härsknar. För att förhindra detta ångprepareras alla havreprodukter.

Ha alltid en påse havregryn hemma
En påse havregryn kan användas till mycket. Havregrynsgröt blir på några minuter en mättande måltid. Extra smaklig blir gröten med färsk frukt eller bär. Prova också att blanda havregryn i degen när du bakar matbröd - brödet blir både saftigare och hållbarare - eller i pannkakssmeten och färsbiffarna. Pajdegen eller smulpajen vinner också på att blandas upp med havregryn. Speciellt bär- och fruktpajer blir sprödare och godare. Dessutom är havre prisvärt - man får mycket mat för pengarna.

Betaglukaner sänker blodfetter
Forskarna intresserar sig just nu allt mer för havre. Speciellt intressanta är betaglukanerna, vattenlösliga fibrer som sitter närmast under skalet. Det har nämligen visat sig att 3 g betaglukaner om dagen kan dra ner måttligt förhöjt kolesterol. Det är lika mycket som finns i två portioner havregrynsgröt eller i en portion gröt kokt på enbart havrekli. Dessutom krävs förstås att vi äter förståndigt för övrigt, d v s äter måttliga mängder smör, ost, ägg och annat animaliskt fett.

Att betaglukaner är så nyttiga beror på att de har förmåga att dra till sig gallsalter. Levern bildar då nya gallsalter, vilka tas från blodet, varvid kolesterolhalten sjunker. Dessutom innehåller havre gott om olösliga fibrer, som är bra för tarmen. Den relativt höga proteinhalten ger också en längre mättnadskänsla. En rejäl portion med havre i någon form till frukost gör därför att man håller sig mätt längre på förmiddagen.

Leta rätt på havre i butiken
Det finns en hel del olika havreprodukter i butikshyllorna, från havrekli och havregryn till olika produkter där havre ingår, t ex brödmix, spröda "havrekuddar" och müsli att lägga på filen, samt havreknäckebröd och kex. Men det går inte att baka bröd, varken hårt eller mjukt, enbart på havremjöl. Proteinet i havre kan nämligen inte bilda gluten. Havremjöl blandas därför först upp med andra mjölsorter.

Rent havre - nya möjligheter för glutenöverkänsliga
Traditionellt har glutenintoleranta tvingats avstå från vete, korn, havre och råg. I Finland har man dock sedan några år tillbaka tillåtit havre i en glutenfri kost. I slutet av förra året enades svensk expertis om att havre kan ingå i en glutenfri kost för vuxna, dock att det alltid ska ske i samråd med läkare. En studie på barn håller på att göras.

Problemet är att det idag inte finns någon "ren" havre i butikerna. Annan säd - upp till 5 % - kan ha blandats in, antingen från växtplatsen eller kvarnen, vilket kan vålla problem för glutenöverkänsliga. Inom kort kommer dock "rena" havreprodukter ut på marknaden. Det är Lantmännens utvecklingsföretag Biodoc som först kommer att lansera havregryn, där havren är så ren från inblandning att glutenhalten är ännu lägre än det nuvarande gränsvärdet för glutenfria produkter, tillverkade av vetestärkelse.

Havremjölk för laktosöverkänsliga
För laktosöverkänsliga finns en speciell havremjölk som antingen kan drickas som den är - godast dock om man tillsätter mixade bär - eller användas istället för mjölk i matlagning, t ex gratänger, pannkakor och soppor. Den är också bra till att baka bullar, matbröd och pajer eller göra chokladpudding, vaniljsås och hemlagad glass.

Faktaruta


Havregryn. Två portioner havregrynsgröt innehåller hela 3 g betaglukaner. Förutom vanliga havregryn finns Snabbhavregryn, som är mindre och tunnare än vanliga havregryn och kräver kortare koktid. I Fiberhavregryn finns också rostat vete.

Havrekli består endast av det skikt som sitter närmast under skalet. Är mjukt i konsistensen och passar bra att blanda i bröd eller strö på filmjölken eller blanda i gröten. Innehåller dubbelt så mycket fibrer som havregryn, varav största delen är lösliga. KF har ett havrekli som kommer från ekologiskt odlad havre.

Gröt direkt (AXA) med lingon. Flingor blandas med hett vatten direkt i tallriken.

Solhavre (ICA-Handlarna). Mjölkersättning för laktosöverkänsliga. Säljs i 1-litersförpackningar. Innehåller havre, rapsolja, vatten och lite salt men är fri från laktos, mjölkprotein och soja.

Gyllenmust (Gyllenhammars) är en havrevälling som kokas med vatten och mjölk.

Wasa Havreknäcke är bakat av bl a på havremjöl (fullkorn), och havregryn.
Wasa Bagateller, trekorn: sprödbröd med bl a havremjöl (fullkorn).

Lev Gott havrebröd (Kungsörnen) är en brödmix med bland annat havrekli och havreflingor. Endast jäst och vatten tillsätts. Tre skivor ger en fjärdedel av dagsbehovet av kostfiber.

Havrefras (Quaker): Havrekuddar att strö på filen. Finns också andra liknande produkter.

Lantbrödsmjöl 4 sädesslag. Innehåller bl.a. havre.

Gyllenmust (Gylenhammars). Havrevälling som kokas på vatten och mjölk.

Müsli, Futura + betaglukan (Axa). God och krispig müsli med frystorkade hallon och blåbär. 1 portion innehåller 1 g betaglukaner

Take Care (Skogaholms Bröd). Portionsbröd - Solros och Lingon - med extra mycket havrefibrer. Varje bröd innehåller 1 g betaglukaner.

Recept:
Havregryn i matlagning och bakning: 32 smakfulla recept från gryning till kväll. Kungsörnen Konsumentkontakt, 153 81 Järna, tel 020-84 84 84.
Havremjölk för laktosöverkänsliga: Mjölkfri matglädje. ICA Kundkontakt, tel 08-585 500 00


Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-02-24

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan