Google
Web medicallink.se primavi.se vaccination.nu
 PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
- Färskpotatis
- Frukt & grönt: förvara
- Havre
- Köksträdgården
- Olja: flera sorter
- Örtkryddor
- Råg
- Svamptider
- Torkade frukter
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Vegetabiliskt

Örtkryddor
Odla dina egna örtkryddor

Nu är det dags att så örtkryddorna. Ett ljust fönster är en bra plats att förkultivera plantorna. Sätt dem också gärna under ett lysrör eller en halogenlampa för att förstärka dagsljuset. Då kan kryddgrönskan lockas fram lite fortare.

För dig som har ont om plats i fönsterbänken finns miniväxthus att placera på fönsterbrädan. Så annars fröna i rejäla krukor. Låt plantorna sedan prunka i fönstret. Eller plantera ut dem på försommaren i en solig och lugn vrå i trädgården eller i balkonglådan.

Strimlad basilika på tomatsalladen, en nypa oregano till pastasåsen, nyklippt gräslök till potatisen och en kvist citronmeliss som ätlig dekoration på efterrätten. Att ha tillgång till färska örtkryddor ger guldkant på både fest- och vardagsmaten. Nu är det tid att så fröna till din egen örtagård.

Läs på fröpåsen
Vilka kryddor ska man då välja? I frökatalogerna finns ett tjugotal sorter att välja mellan. Här gäller det att tänka efter vilka man har störst användning av. Börja med att läsa på fröpåsen. Förutom tips om sådd och odling finns det goda råd om vilka sorts rätter kryddorna passar för. I bokhandeln och på biblioteket finns också rent förföriska handböcker om hur man använder örtkryddor som aromatiska alternativ till traditionellt salt och peppar. Läs och njut!

Lagom fukt och gott om ljus
I början av mars är det lagom att så fröerna. Jorden är viktig. Använd en lätt såjord, så att fröna lätt kan gro. Fyll krukan med jord men lämna så mycket vattningsmån att du kan vattna med vattenkanna när fröet har grott. Strö några frön ovanpå jorden och spraya jorden med vatten så att den blir fuktig. Däremot ska det inte vara någon jord ovanpå fröna. Trä gärna en plastpåse, som du först gjort små "lufthål" i över krukan. Eller låt de späda plantorna gro i ett miniväxthus. Lufta om det blir alltför mycket kondens.
Förstärk gärna dagsljuset med att ställa plantorna under en halogenlampa eller ett lysrör. Bästa resultat får du också om luften runt omkring plantorna inte är för torr. Undvik därför att ställa plantorna på en fönsterbänk ovanför ett påslaget element.

Så ett par extra frön
Olika örtkryddor har olika grobarhet, d v s har varierande förmåga att gro. På fröpåsen finns lägsta grobarheten angiven i procent. Om den exempelvis bara är 60 % är det klokt att så några extra frön. Om alla frön skulle gro, är det bara att gallra efteråt. På fröpåsen finns också angivet hur tätt fröna ska sås.
Vårda plantorna
Efter ett par veckor tittar det upp små gröna blad. Vattna med vattenkanna, regelbundet och lagom mycket. Se också till att plantorna har lagom med ljus. Tänk på att den skira grönskan är ömtålig och lätt vissnar om du glömmer att vattna. Plantera sedan om plantorna när det blir trångt i krukan eller miniväxthuset.

Miniväxthus för sex örtkryddor
Ett miniväxthus är praktiskt för den som har ont om plats i fönsterbänken. Tänk dock på att plantorna senare måste planteras om i större krukor och då kräver mer plats.
- Till vårt miniväxthus Lilla Örtagården hör sex olika fröpåsar -
basilika, oregano, salvia, citronmeliss, dansk körvel och gräslök, berättar Ingvar Wester på Weibulls i Malmö. Det är populära kryddväxter som är ganska lättodlade och som har lite olika användningsområden.
Miniväxthuset består av ett plasthölje som rymmer sex små lerkrukor. Alltsammans tar inte mer plats än en ordinär kruka. Förutom fröpåsarna medföljer också en påse såjord.

Basilika - aromatisk och dekorativ
Basilika trivs i varmt och ljust fönster där den både är dekorativ att titta på och sprider väldoft. Om du ställer ut krukan, ta in den igen på kvällen om temperaturen går under 15º. Annars vissnar basilikan lätt.
Det finns flera olika sorters basilika - bara att prova sig fram. När du ska använda bladen, knipsa då av hela toppskott. Då växer det snart ut två skott på samma ställe och plantan blir till slut tät och fin. Detta gäller främst klotbasilikan, som har små tättväxande blad.
Basilika ger en aromatisk smak som för tankarna till Medelhavet. Den passar utmärkt i sallader, är en klassisk ingrediens i tomatsallader och i pesto samt förhöjer smaken i rätter med grönsaker, fisk och skaldjur. Prova också att smaksätta vinäger med lite färsk basilika. Basilika är godast färsk.

Oregano till pizza och pasta
Oregano trivs både i ett ljust fönster eller ute i trädgården på ett soligt ställe. I södra Sverige överlever oreganon bra utomhus.
Torka gärna oregano. Som torkad är den lite starkare i smaken än den färska, som dock är mer aromatisk.
Oregano är pizzakryddan framför alla andra. Passar också i pasta samt i ägg- och grönsaksrätter, speciellt tillsammans med tomater.

Salvia, flerårig buske
En uppvuxen salviaplanta är stor som en mindre buske. Plantera därför gärna ut den späda plantan i rabatten på försommaren. Den återkommer sedan ett par år innan det är dags att sätta en ny planta.
Endast bladen används, vilka också går att torka.
Salvia passar bäst till kötträtter.

Citronmeliss får bina att surra
Citronmeliss kallas också för hjärtansfröjd eftersom den inom folkmedicinen ansågs vara bra mot melankoli. Den går bra att odla i kruka inomhus och trivs också i rabatten, där den brukar locka till sig bin. Plantan övervintrar men behöver bytas ut efter ett par år. Bladen går bra att torka.
Prova citronmeliss till fisk- och kycklingrätter. Eller klipp några blad och blanda ner i salladen. Ett blad citronmeliss är också en fin dekoration på efterrätter.

Trädgårdskörvel istället för persilja
Trädgårdskörvel eller dansk körvel är mild i smaken och används ungefär som persilja. Så fröna ganska tätt, gärna i rader i en avlång kruka, och klipp av bladen efter hand. Du kan också torka dem.
Strö körvel över sallader och soppor. Låt dock aldrig körveln koka.

Gräslök till midsommarsillen
Gräslök gror snabbt i rumstemperatur. Så fröna i tuvor, ca 20 frön till varje. Plantera gärna ut i rabatten på försommaren. På hösten kan du sedan ta in plantan igen och ställa den i fönstret. Frys gärna in gräslök, finklippt och i portionsförpackningar.
Förutom till sill och färskpotatis passar gräslök att strö i sallader, blanda i grönsaksrätter med mera.

Källa: Fönster med basilika av Marguerite Walfridson

Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-04-05

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan