PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
- Färskpotatis
- Frukt & grönt: förvara
- Havre
- Köksträdgården
- Olja: flera sorter
- Örtkryddor
- Råg
- Svamptider
- Torkade frukter
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Vegetabiliskt

Köksträdgården
Låt köksträdgården prunka

Nu är det hög tid att så grönsaksfröerna i köksträdgården. Se först till att jorden är lucker och välgödslad. För att grödan ska bli så fin som på bilderna i frökatalogerna krävs sedan en hel del kunskap och kärleksfull omvårdnad. Du kan också skapa din egen miniköksträdgård i stora krukor på balkongen.

Nyupptagna morötter och rödbetor, nyplockade sockerärter samt en tuva dill, persilja och gräslök - de grönsaker som växer i den egna täppan smakar alltid bäst, åtminstone om man följt några enkla grundregler. Dit hör att jorden ska vara lucker och välgödslad, vidare att fröna sås på lagom avstånd från varandra, att jorden hålls fuktig och att plantorna sedan skyddas mot insekter.

Luckra och gödsla jorden
Rätt sorts jord är en viktig förutsättning för att plantorna ska kunna växa. Vare sig du har lerjord eller sandjord är det viktigt att se till att den är mullrik. Blanda därför upp jorden med barkmull, torvmull, kompost, gräsklipp eller gröngödsling (se nedan). Lucker jord gör att rötterna får nödvändigt syre. Du vinner på att lägga ner lite jobb på detta. En mullrik jord kan ge ett par gånger bättre skörd.

Gräv om och grundgödsla jorden, gärna med välbrunnen kogödsel, redan på hösten. När sedan jorden har "rett sig", dvs. är lagom porös att bearbeta, är det dags att gödsla igen, denna gång rikligare än på hösten. Då passar det till exempel med hönsgödsel.

Organisk gödsel höst och vår
Du kan antingen använda organisk (naturlig) eller oorganisk (handelsgödsel). Det finns också naturlig gödsel med extra tillskott av olika näringsämnen.

Till organisk gödsel hör kogödsel, hönsgödsel, blodmjöl och benmjöl. Två gödslingar om året räcker - en på våren och en på hösten, eftersom näringen tas upp långsamt av växterna. Kogödsel innehåller också en stor andel värdefull mull.

Oorganisk gödsel har snabbare effekt
Det finns en mängd olika sorters oorganisk gödsel - fråga i butiken. Eftersom näringen sugs upp snabbare än från organisk gödsel kan det vara bra att gödsla någon gång extra under sommaren.

Så i omgångar
Det är dags att så när jorden har en temperatur av minst 9º. Termometer finns att köpa i trädgårdsbutiker. Läs också noga på baksidan av fröpåsen. Där finns t.ex. goda råd om när man ska så (tänk dock på att tidpunkten bör anpassas till var i landet du bor) och hur tätt fröna ska sättas, likaså om du bör förkultivera, dvs. först driva upp plantorna inomhus.

Gör sedan grunda fåror på det avstånd som finns angivet på fröpåsen - gör inte avståndet för snävt, då blir det svårare att hacka och skyffla ogräs. Vattna sedan i fårorna innan du sätter fröna. Då gror fröna lättare. Så sedan fröna på rätt avstånd från varandra och täck med jord. De flesta grönsaksfrön vill bara ha ett tunt lager jord ovanpå sig (läs på fröpåsen).

Variera gärna växtföljden i landet. Där du tidigare odlat potatis sätter du t.ex. rotfrukter och lök. Där rotfrukterna och löken stått är det lämpligt att istället odla kål och frilandsgurka. Då får jorden bättre kvalitet och det blir mindre risk för skadeinsekter.

Så gärna i omgångar, t ex rädisor, dill och sallat, så har du lagom mycket primörer hela sommaren. Prova också att så några olika sorters sallat. Nyheter för året är färdigblandade frömixer, dels sallat i gröna och röda färgtoner, dels japanska bladgrönsaker.

Såband - bekvämt och snabbt
Vill du bekvämt så morot, sallat, rödbeta och rädisor, använd såband. Fröna ligger där inkapslade i en tunn pappersremsa och plantorna kommer sedan upp prydligt och fint i raka led. Vattna gärna både i fåran och på såbandet innan du lägger över jorden. Täck ändarna på remsan ordentligt, så att fåglarna inte kan riva upp alltsammans.

Ute i sista minuten? Sätt färdiga plantor
Om du inte själv vill vänta på att fröna ska gro, går det bra att köpa färdiga plantor. Något dyrare blir det förstås. I trädgårdsbutikerna finns bland annat grönkål, blomkål, squash, pumpa, broccoli och broccolo. Tänk dock på att först gödsla jorden, likaså att du gör små planteringshål som fylls med vatten innan du sätter ner plantorna. Vattna regelbundet vid torka och akta de späda bladen för frost.

Härda plantorna
Låt de plantor, som du förkultiverat eller köpt färdiga, gradvis vänja sig vid utomhusklimatet. Sätt därför ut dem ett par timmar om dagen på en vindskyddad plats, innan du planterar dem i jorden.

Låt grönsakerna trivas med varandra
Vissa grönsaker trivs bättre i visst sällskap. Morötter trivs med lök, selleri med purjolök. Rädisor växer gärna antingen bredvid sallat och kålrabbi eller med lök och spenat. Anledningen är bland annat att de hjälper varandra att bekämpa skadeinsekter. Odla i rader med olika sorter i varannan fåra.

Rensa, gallra och vattna
Rensa bort ogräset eftersom det stjäl näring från dina plantor. Hacka också mellan raderna så att jorden blir lucker. Då kommer det syre ner till rotsystemet.

Gallra sedan bort de plantor som står för tätt (läs om plantavstånd på fröpåsen). Låt de största plantorna stå kvar. Vattna regelbundet vid torr väderlek, så att jorden håller sig lagom fuktig.

Skydda med fiberduk
Köksträdgården drar gärna till sig både insekter och fåglar. Täck därför gärna odlingen med en fiberduk, en tunn vit duk som skyddar mot inkräktare men som släpper igenom både regn och sol. Lägg tyngder, t.ex. stenar, längs kanterna. Duken är lätt att lyfta av när du rensar och gallrar. Speciellt morötter och kålväxter behöver den här sortens skydd.

Odla din egen gröngödsling
Om du vill vara riktigt förutseende, odla då dina egna gröngödslingsväxter, t.ex. alexandrinklöver, blodklöver, jordklöver, honungsört, oljelin och sötlupin. Färdiga frömixer går att köpa. Enklast är att så fröna mellan grönsaksraderna lite längre fram på sommaren. Klipp sedan ner gröngödselväxterna, lägg dem ovanpå landet och gräv ner dem i samband med höstgrävningen. Gröngödslingen gör att jorden håller sig lucker och näringsrik.

Miniköksträdgård på balkongen
Det går också att odla grönsaker i kruka på balkongen. Plocksallat, rucolasallat, tomat och persilja hör till de mest tacksamma. Se till att krukan är på minst 10 liter och att den har dräneringshål. Undvik grönsaker som har stora rötter.

Odla jordärtskockor - lika enkelt som potatis
Jordärtskockor är en gammal kulturväxt som återigen börjar komma till heders. Eftersom jordärtskockan är motståndskraftig mot sjukdomar behövs inga speciella utsädesskockor. Köp därför vanliga jordärtskockor i livsmedelsbutiken och sätt i landet.

Sätt skockorna precis som du sätter potatis (se Mat för Livet 2000 05 08 "Sätt flera sorters potatis"). De enda skillnaderna är att de inte ska förgros och att avståndet mellan skockorna bör vara ½ meter. Varje skocka kan få upp till tio knölar. Blasten blir meterhög men det blir sällan någon blomning. På höstkanten är det dags att gräva upp skockorna och äta eller spara för vintern.

Ät skockorna kokta med lite smör - en delikatess!

Svartrötter - gott som sparris
En bra investering i kökslandet är att odla svartrötter, "fattigmanssparris". Svartrötter frösås, är lätta att odla och har lång hållbarhet. Koka dem och servera på samma sätt som sparris.

Sätt vitlöken i höst
Sätt vitlöksklyftor i köksträdgården när du är färdig med höstgrävningen. På försommaren kan du sedan glädjas åt att skörda färsk vitlök. Ät gärna också blasten - god att klippa i sallader.

Vill du veta mera?
I bokhandeln och på bibliotek finns massor av inspirerande trädgårdsböcker. Bra information finns också på
www.hammenhogs.com
www.nelson.se
www.weibulls.com


Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-05-19

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan