PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
- Färskpotatis
- Frukt & grönt: förvara
- Havre
- Köksträdgården
- Olja: flera sorter
- Örtkryddor
- Råg
- Svamptider
- Torkade frukter
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Vegetabiliskt

Råg
Det börjar svänga om rågen

Det spirar ett nytt intresse för råg i Norden. Under många år har konsumtionen minskat. Men nu börjar det svänga om rågen.
Intresset för hälsosam mat ökar och forskarna blir allt säkrare på rågens betydelse för hälsan. Samtidigt kommer nya produkter, som ger den gamla kärva fullkornsrågen nya ansikten - rentav en touch av gourmetmat.
I den traditionella bilden var det råg i ryggen, kraft i arm och mod i barm.

Man riktigt ser odalmannen på sin åker, hur han går med stadiga steg i myllan. Hemma i köket står hustrun och bakar det grova brödet. Mörka mustiga brödkakor som mättar och ger ork till fortsatt hårt arbete.

Rejält och lite strävt, men gott som guld under den kärva ytan.

Den här lite präktiga gammaldags känslan har hängt med rågen länge.

Men nu håller en annan bild på att tona fram.

Hembakat knäckebröd är rustik lyx på fina krogen. Läckra smörrebröd på mörkaste rågbröd är festlunch. Även den vanliga lunchmackan erbjuds nu på alltfler ställen på grovt bröd.

I Finland kan du välja rågbröd till din hamburgare på McDonald's, som då blir en McRye.

Bagerierna erbjuder nya varianter av grovt fullkornsbröd, där fullkornet ofta är just råg.

Modernt rågbröd är mustigt och lättillgängligt. Och för den som vill baka själv finns brödmixer med både fullkorn och surdeg, som förenklar baket.

Hälso-fibrer
Parallellt med den kulinariska utvecklingen sprider sig kunskapen om att råg och andra fullkornsprodukter har unika egenskaper som gagnar vår hälsa. Forskningen om fibrer och andra näringskomponenter i spannmål är intensiv i hela världen.

I vår nordiska kost är spannmålsprodukter den viktigaste kostfiberkällan, och inte minst råg. Skälet är att rågen ofta konsumeras som en fullkornsprodukt, och att man då får med alla kostfibrerna som är koncentrerade i sädeskornets yttre delar.

Råg innehåller både lösliga och olösliga fibrer, bland annat en hel del delvis lösligt arabinoxylan.

Man tror att det lösliga arabinoxylanet i råg kan ha samma hälsoeffekter som beta-glukanerna i havre. De skyddar mot hjärtsjukdomar genom sin förmåga att sänka kolesterolhalten i blodet.

Råg kan hjälpa den som vill gå ner i vikt. I en studie nyligen visades att försökspersoner som åt mycket rågklibröd utsöndrade mer, och således antagligen tog upp mindre, energi och näringsämnen än en kontrollgrupp som åt vetebröd. De lösliga fibrerna gör att maten stannar längre i magsäcken. Det förlänger mättnadskänslan.

Rågbröd till frukost
I Viktväktarnas program i Finland är fullkornsbröd av råg "fritt". Det betyder att en person som följer Viktväktarnas program för att gå ner i vikt får lov att äta rågbröd till frukost, lunch och middag som ett tillägg, utöver den beräknade maten.

De olösliga rågfibrerna hindrar förstoppning och skyndar på passagen genom tarmen.

Råg tillför protein, mineralämnen och vitaminer, särskilt B-vitaminer. Råg är en god källa för ett antal mineralämnen t ex mangan, järn, zink, selen, koppar, magnesium och flour.

Idag arbetar cerealieforskarna för att kartlägga och förstå tterligare skyddseffekter mot olika sjukdomar som råg och andra fullkornscerealier kan ha. Man studerar till exempel om lignaner kan skydda mot cancer, man studerar fytinsyra och olika antioxidanter, osm finns i spannmålen eller bildas vid fermenteringen i tarmen.

Rågbrödsbältet
Råg är en unik gröda för vår del av världen. 95 procent av all råg odlas mellan Uralbergen och Nordsjön. Polackerna är världens största konsumenter av råg. Därnäst kommer invånarna i det gamla Sovjetunionen. Finländare och danskar konsumerar omkring 15 kg var per år, svenskarna ca 12 kilo och norrmännen omkring 7.

I "rågbrödsbältet" som sträcker sig från Ryssland över de Baltiska länderna, Finland, södra Sverige och Danmark är det vanligaste rågbrödet ett fullkornsbröd bakat med surdeg. Rågbröd med hela kärnaor blir allt populärare.

Limpan i gott sällskap
Limpan har en unik plats i vår svenska brödkorg. VR-limpa, delikatesslimpa, sirapslimpa - kärt barn har många namn. Detta blandbröd av råg- och vetemjöl med cirka 40 procent rågmjöl med 80 pocents utmaltningsgrad har lång tradition. Limpmacka är och förblir en klassiker i vårt svenska kök. Med de senaste åren har limpan fått sällskap i brödhyllan av fler och fler rågbröd av dansk/finsk typ.

I Sverige äter vi också mer knäckebröd än våra nordiska grannar, 4,5 kilo per person och år. Motsvaranse siffra i Finland är 2,5 kilo, i Norge två kilo.

Makaroner med extra rågfibrer är en ny produkt som kan hjälpa konsumenterna att öka fiberintaget från cirka 16-20 g per dag tll rekommenderade 25-35 gram.


Skribent: Maud Lindblå

-   Källa: Cerealia Datum: 00-09-11

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan