PRIMAVI
Mat & dryck
Fråga dietisten
Råd/Reflektioner
Matlexikon
Näringslära
-Livsmedelsgrupper
-Vegetabiliskt
- Färskpotatis
- Frukt & grönt: förvara
- Havre
- Köksträdgården
- Olja: flera sorter
- Örtkryddor
- Råg
- Svamptider
- Torkade frukter
-Kosttillskott
-Superfruits
Hälsa
-Bantning & Vikt
-Risker med mat
-Kosthållning
Svensk forskning
Matlagning
-Kött & grönt recept
-Vegetariska recept
-Ingredienser
Drycker
Träning & idrott
Fråga personliga tränaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
 Föräldrar & barn
Barn
Graviditet
Svensk forskning
Sex & relationer
Hälsa/Sjukdom
Familj/Relationer
Manlig sexualitet
Kvinnlig sexualitet
Homo- & bisexualitet
Transexualitet
Sexuella företeelser
Svensk forskning
Njutning & skönhet
Själ & psyke
Hälsa
Stress
Samhälle
Träning & idrott
Fråga idrottsläkaren
Idrott
Mental träning
Vardagsmotion
Samhälle
Skador
Tandvård
Fråga tandläkaren
 Artikelarkiv

�Mat & Dryck » Vegetabiliskt

Torkade frukter
Festa på naturens eget godis

Godissugen...? Prova ett fikon, en bit papaya eller någon annan torkad frukt för att mätta godissuget. Passa på - årets första torkade aprikoser har just kommit och i slutet av oktober kommer de första "julfikonen".
Torkade bananer, dadlar, russin, papaya och ananas kan ätas precis som de är medan torkade fikon, aprikoser och katrinplommon gärna kan blötläggas ett par timmar för att bli mer lättsmälta.

Blötlagda fikon, aprikoser och katrinplommon smakar också gott till filen eller gröten på morgonen. Eller laga en lättlagad aprikosmarmelad. Några varma fikon tillsammans med vaniljglass är också en god dessert.

- Årets skörd av fikon och aprikoser är mycket bra, säger man på Risenta som levererar torkad frukt till både dagligvaru- och hälsokostbutiker.

Vitaminer, mineraler och nyttiga fibrer
Förutom att torkad frukt smakar gott innehåller den gott om vitaminer och mineraler samt magvänliga fibrer som håller magen i gång. Gulröd frukt som aprikoser och papaya innehåller karoten, ett förstadium till A-vitamin. Aprikoser innehåller mycket järn och i bananer finns B-vitamin. Det naturliga sockret består dels av druvsocker, som snabbt går ut i blodet, och fruktsocker, som omsätts långsammare.

Koncentrerad näring
Torkad frukt innehåller, precis som färsk frukt, gott om kolhydrater men nästan inget fett. Du som räknar kalorier, kom dock ihåg, att torkad frukt är koncentrerad näring. En torkad frukt ger lika mycket energi som en färsk - det är bara mängden vatten som har minskat. Ananas och papaya är dessutom sockrade för att fruktköttet ska hålla sig poröst.

Lägg frukten i blöt så blir den mer lättsmält
Fikon, aprikoser och katrinplommon blir mer lättsmälta om du först lägger dem i blöt, till exempel över en natt. Innan du blötlägger dem, skölj dem noga. Blötläggningsvattnet kan du sedan använda till att koka gröt eller fruktsoppa.

Svavling ger ljusare frukt
Torkad frukt är känslig för insektsangrepp. För att klara den långa resan från varmare länder, bland annat Turkiet, Australien och Kalifornien, behandlas frukten ofta med svaveldioxid. Undantag är fikon, russin och vissa aprikoser. Frukten behåller då sin ljusa färg.
Om du däremot hittar mörka aprikoser kan du utgå från att de är osvavlade. Dessa är inte lika vackra att titta på men är sötare i smaken. De håller sig dock något sämre.

Även gasning med metylbromid förekommer för att motverka att det bildas aflatoxiner, en sorts giftiga mögelsvampar. Metylbromid är en flyktig gas som oftast försvinner under frakten. Dessutom används sorbinsyra som har en konserverande effekt.

En del KRAV-märkt torkad frukt finns - läs på förpackningen! Största sorteringen av torkad frukt brukar finnas i hälsokostbutiker.

Torkad frukt till fil eller gröt
Strimla fikon, aprikoser och urkärnade katrinplommon eller annan torkad frukt och lägg på filen eller blanda i gröten. Du kan också blötlägga frukten över natten.

Aprikosmarmelad
20 torkade aprikoser
1½ dl blötläggningsvatten
1 dl vatten
1½ tsk fruktpektin
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
Skölj aprikoserna och låt dem svälla i blötläggningsvattnet ett par timmar. Finfördela aprikoserna i en mixer eller food processor och tillsätt apelsinjuicen.

Rör ner fruktpektinet. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylskåp. Tillsätt eventuellt 1 krm natriumbensoat eller kaliumbensoat. Då håller sig marmeladen längre.

Varma fikon till glass
4 portioner
8-10 torkade fikon
vatten
1 tunn citronskiva

Koka fikonen mjuka i litet vatten med en citronskiva 5-10 minuter. Lägg upp glassen i en skål och strö lite kanel över. Servera fikonen varma till glassen.

Gammaldags katrinplommonkräm
250 g urkärnade katrinplommon
6 dl vatten
1/2 dl socker
1½ msk potatismjöl
citronsaft
flagad mandel

Blötlägg plommonen över natten och koka dem mjuka med sockret. Rör ut potatismjölet i lite vatten och blanda med lite fruktlag. Smaksätt med citronsaft, häll redningen över frukten och strö på flagad, rostad mandel.

Godis med cashewnötter
3 dl malda aprikoser
3 dl malda dadlar
2 dl cashewnötter

Blanda alltsammans och forma små bollar som rullas i sesamfrön eller kokosflingor.

Godis med hasselnötter
10 blötlagda malda fikon
10 blötlagda malda aprikoser
3 blötlagda malda papayabitar
saften av en halv citron
2 dl malda hasselnötter

Blanda allt utom nötterna och forma små bollar. Doppa bollarna i de malda hasselnötterna.


Gunilla Wernar   Källa: PrimaVi Datum: 00-10-16

Utskriftsformat Tipsa en vän!

Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan